NA DANAŠNJI DAN

Prije 78 godina rođen Fuad Muzurović, proslavljeni bh. fudbaler i trener

Danas je petak, 3. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 58 dana

Fuad Muzurović. aa.com.tr

I.P./nadanasnjidan.net

3.11.2023

Na današnji dan 1945. godine, u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, rođen je Fuad Muzurović, proslavljeni bosanskohercegovački i regionalni fudbaler i trener. Fudbalsku karijeru počeo je u FK Jedinstvu iz Bijelog Polja, nakon čega je prešao u FK Sarajevo, gdje je ostao do kraja svoje igračke karijere.

S Fudbalskim klubom Sarajevo, između ostalog, Muzurović je osvojio titulu šampiona Jugoslavije u sezoni 1966/67. godina. Nakon završene igračke karijere, 1977. godine, prvi put je postao trener FK Sarajeva, kojeg je do sada trenirao tri puta.

Dva puta selektor BiH

Muzurović je dva puta bio selektor bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije. Prvi put u od 1995. do 1997. godine, a drugi put od 2006. do 2007. godine. Nakon toga je obavljao i funkciju direktora reprezentacije BiH. Godine 2004., kratko je bio trener japanskog kluba Cerezo Osaka.

1493. - Španski moreplovac italijanskog porijekla Kristofor Kolumbo otkrio ostrvo Dominika u Malim Antilima, koje je, također na današnji dan, nakon 485 godina (1978.) postalo nezavisna država.

1500. - Rođen Benvenuto Selini (Cellini), italijanski vajar i slikar, jedan od najslavnijih zlatara svih vremena. Za francuskog kralja Franju I (François), između ostalog, izradio je čuvenu zlatnu, obogaćenu emajliranim detaljima, solnicu s likovima Posejdona, boga mora, koji je bio i simbol soli, te Geje, božice Zemlje, koja je bila i simbol bibera, na postolju bogatom reljefima, kao i Nimfu iz Fontainableaua.

1706. - Italijanski grad Abruci razoren u zemljotresu u kojem je poginulo 15.000 ljudi.

1801. - Rođen italijanski kompozitor Vinčenco Belini (Vincenzo Bellini), koji je njegovao stil belkanto u operama koje je komponovao, a najpoznatije su: "Norma", "Pirat", "Kapuleti i Monteki" i "Mjesečarka".

1852. - Rođen japanski princ Mucuhito, od 1867. car Meidji, tokom čije vladavine je do 1912. Japan preobražen u moćnu industrijsku, vojnu i imperijalnu silu. Premjestio je prijestonicu Japana iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio.

1863. - Rođen Avgust Hajmer (August Heimer), švedski geolog, geograf i pisac. Putovao je mnogo i pisao o Bosni i Hercegovini, pa je tako obišao Brčko, Tuzlu, Doboj, Zenicu, Sarajevo, Travnik, Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Jablanicu, Konjic, Mostar, Popovo polje i Gravos (mjesto na Jadranskoj obali). O svim našim gradovima, ljudima i običajima on je napisao svoja zapažanja, a usput je od ostalih učesnika doznao mnogo o životu Bosanaca, njihovim običajima i naravima. I ta zapažanja objavio je u svojoj knjizi.

1896. - Rođen Sulejman Bajraktarević, bosanskohercegovački putopisac, pjesnik i prepisivač Kur'ana. Školovao se u Istanbulu, a radio je kao kustos orijentalne zbirke JAZU. Govorio je francuski, engleski, njemački, ruski, arapski, turski i perzijski jezik. Preminuo je 20. marta 1977. godine u Zagrebu.

1900. - Rođen Adolf "Adi" Dasler (Dassler), njemački industrijalac, osnivač “Adidasa”. Nakon Prvog svjetskog rata Dasler je napravio prvi par sportskih cipela i uskoro započeo biznis koji se pretvorio u jedan od najpoznatijih brendova u svijetu.

1901. - Rođen francuski pisac i političar Andre Malro (Malraux), učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata, komandant u francuskom Pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu, član Francuske akademije i ministar kulture od 1959. do 1969. Djela: "Kraljevski put", "Ljudska sudbina", "Nada", "Iskušenje Zapada", "Imaginarni muzej", "Metamorfoza bogova", "Glasovi tišine" i dr.

1911. - Rođena Džin Harlou (Jean Harlow), američka filmska glumica i prva „fatalna platinasta plavuša“. Glumila je u tzv. salonskim filmovima i filmovima o životu podzemlja, a Američki filmski institut proglasio ju je jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena.

1918. - Predstavnici austrougarske vojske potpisali kapitulaciju u Prvom svjetskom ratu, što je bio posljednji državni akt 700-godišnje Habsburške Monarhije.

1918. - Imenovana prva narodna vlada za Bosnu i Hercegovinu, sa 10 članova, u kojoj su predsjednik i pet ministara (ili povjerenika) bili Srbi, tri Hrvata i jedan Bošnjak. Predsjednik Vlade bio je Atanasije Šola.

1921. - Rođen Čarls Bronson (Charles), slavni američki glumac tatarskog porijekla, najpoznatiji po ulogama "teških momaka", policijskih inspektora, revolveraša i osvetnika. U svojoj 50-godišnjoj karijeri Bronson je ostvario više od 160 uloga u filmovima i televizijskim serijama. Kako je izgledao kao mistik, često su mu nudili uloge ljudi takvog porijekla. Najpoznatiji filmovi su mu “Sedmorica veličanstvenih”, “Veliki bijeg”, “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Dvanaestorica žigosanih”, te serijal “Smrtonosna želja”. Za Bronsona je čuveni režiser Serđo Leone (Sergio) izjavio da je on "najbolji glumac s kojim je ikad radio".

1931. - Rođena Monika Viti (ital. Monica Vitti), italijanska glumica. Bila je najpoznatija po radu s rediteljem Mikelanđelom Antonionijem u filmskim klasicima poput „Avanture“ iz 1960-ih.

Glumila je i Modesti Blejz 1966. godine u filmu na engleskom jeziku.

1933. - Rođena Jelena Jovanović Žigon, srbijanska i jugoslavenska glumica. Njen suprug je bio glumac Stevo Žigon, a djeca glumica Ivana Žigon i slikar Nikola Žigon. Najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u filmskom serijalu „Žikina dinastija“.

1934. - Rođena Morin Ketrin Konoli Brinker (Maureen Catherine Connolly Brinker), američka teniserka poznata po nadimku Mala Mo.

1954. - Umro francuski slikar i vajar Anri Matis (Henri Matisse), osnivač fovističkog pravca, koji je snažno utjecao na evropsko slikarstvo 20. vijeka. Najviše je slikao ženske figure (odaliske) i mrtvu prirodu, ali i predjele, kompozicije i nacrte za baletske dekore i kostime.

1957. – Sovjetski Savez lansirao "Sputnjik 2", prvi satelit sa živim bićem, u kojem je bila kujica Lajka.

1992. - Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton (Bill Clinton) na izborima za predsjednika SAD pobijedio dotadašnjeg šefa države, republikanca Džordža Buša (George Bush).

1996. - Umro nekadašnji samoproglašeni centralnoafrički car Žan Bedel Bokasa, koji je na vlast došao vojnim udarom 1966., proglasio se 1972. doživotnim predsjednikom, a 1976. carem. S vlasti ga je, 1979., zbacio bivši predsjednik Dako i vratio zemlju u status republike.

2007. – Legendarna grupa “Deep Purple” održala koncert u Sarajevu, te prvi put gostovala u BiH u okviru planetarne koncertne promocije albuma kao i turneje "Rapture Of The Deep World Tour 2006-2007”. Više od 9000 ljubitelja rok muzike iz cijele Bosne i Hercegovine došlo je u sarajevsku dvoranu "Zetra" da se poklone velikanima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.