ODRŽALI SASTANAK

Vlada i sindikati prvi put za stolom: Generalni štrajk medicinara u Hercegovini se nastavlja

U ponedjeljak ćemo dostaviti svoj prijedlog kolektivnog ugovora, kaže Anić

Sa sastanka: Pozvali osnivače i suosnivače. Avaz

Meliha Smajkic

3.11.2023

Generalni štrajk se nastavlja sve do potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Poručili su to danas predstavnici dva sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nakon sastanka s pregovaračkim timom Kantonalne vlade.

Gotovo 4.000 medicinara u Hercegovini, od Konjica do Neuma, podsjetimo, jučer je, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora stupilo u generalni štrajk.

Nadležne upozoravali više od šest mjeseci

Više od šest mjeseci su nadležne upozoravali na tu situaciju, pozivali na pregovore, ali je Vlada HNK, doslovno, dan prije održavanja generalnog štrajka oformila Pregovarački tim.

Danas su se prvi put zajedno našli za istim stolom, a predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Ivica Anić je nakon sastanka kazao da danas nikakvog konkretnog dogovora nije bilo. Naglasio je da će u ponedjeljak dostaviti Vladi HNK svoj prijedlog kolektivnog ugovora te izrazio nadu da će u narednih 20-ak dana, kako im je to rečeno, biti okončana agonija zdravstvenih radnika.

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u HNK naveo je da su predstavnici Vlade HNK, odnosno članovi Pregovaračkog tima, izrazili spremnost za to da se u kratkom roku postigne dogovor i potpiše novi kolektivni ugovor.

Vuković: Vidjet ćemo kako će se Vlada ponašati. Avaz

- Vidjet ćemo kako će se Vlada ponašati, a konkretno, više je bilo riječi o tome kako su naše zdravstvene ustanove veliki gubitaši. Pozivamo Vladu i premijera da nam u što kraćem roku dostave svoju ponudu, a građane i pacijente molimo da se strpe, žao nam je što traje štrajk, ali drugog izbora nismo imali - rekao je Vuković.

Povećanje plaća

Antonio Vujica, predsjednik pregovaračkog tima, izrazio je optimizam o tome da će u narednih 20-ak dana biti postignut dogovor s predstavnicima sindikata.

- Nema nikakvog razloga da zdravstveni radnici budu zakinuti, svi su dobili povećanje plaća, ali sticaj nesretnih okolnosti je doveo do svega ovoga da mi kasnimo. Trebali smo ovo ranije završiti - priznao je Vujica, dodavši da je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike HNK, praktično, obezglavljeno nakon ostavke ministra.

Adnan Faladžić, ministar finansija HNK, naveo je da o finansijskom okviru nisu razgovarali, budući da za to nije bilo elemenata.

- Mi smo neupitno za povećanje plaća zdravstvenim radnicima. Kroz izmjene i dopune budžeta za 2023. te kroz prijedlog budžeta za 2024. godinu, mi ćemo ispratiti svoj dio obaveza. Dogovoreno je da Vlada i sindikati u narednom periodu prođu kroz sve članove kolektivnog ugovora i utvrde šta je zaista realno u ovom momentu - naveo je on.

Premijer HNK Nevenko Herceg priznao je, također, da se s pregovorima kasni.

Skraćena procedura

- Čekali smo da nova vlada dođe i ispregovara, a resorni ministar je dao u međuvremenu ostavku - kazao je Herceg.

Naglasio je da teret ne smije biti samo na ovom kantonu, jer, kako je pojasnio, zdravstvene usluge se pružaju i pacijentima iz drugih kantona.

- Naš je stav da se skraćenom procedurom dođe do rješenja. Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevu zdravstvenih radnika koji u početnom traženju dostižu iznos od 56 miliona maraka u dvije godine, neophodno je da se uključe svi akteri. Javno pozivam sve osnivače i suosnivače da konačno počnu finansirati domove zdravlja. Na godišnjem nivou, općine i gradovi izdvajaju 800.000 KM. To je smiješno, žalosno i neodgovorno - poručio je Herceg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.