ANALITIČAR ESI-A

Adnan Ćerimagić za “Avaz”: Raspoloženje država EU o otvaranju pregovora sa BiH poprilično negativno

Kada je proces proširenja u pitanju, ništa nije odlučeno, ali se obrisi potrebnih reformskih zahvata u samoj EU jasnije naziru, rekao je

Adnan Ćerimagić. Screenshot

Alen Bajramovic

3.11.2023

U Berlinu je, na poziv ministrice vanjskih poslova Njemačke, Analene Berbok (Annalene Baerbock), održana ministarska konferencija kojoj su prisustvovali ministri vanjskih i evropskih poslova svih zemalja članica EU i deset zemalja koje su uključene u politiku proširenja EU. BiH je na ovom skupu predstavljao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, a među predstavnicima akademske zajednice i civilnog sektora bio je i Adnan Ćerimagić, viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI).

Ćerimagić za “Avaz” pojašnjava da su teme ove konferencije bile reforme unutar same EU, kako bi se pripremila za naredno proširenje, prvenstveno na zemlje zapadnog Balkana, ali i kako podstaknuti reforme u zemljama kandidatima.

- Kada je proces proširenja u pitanju, ništa nije odlučeno, ali se obrisi potrebnih reformskih zahvata u samoj EU jasnije naziru. Od pojednostavljenja donošenja odluka kroz uklanjanje mogućnosti veta i značajnijeg smanjenja Evropske komisije do potrebe novog dogovora o finansiranju politika EU – kaže Ćerimagić.

Dodaje da cilj da postanu punopravne članice ostaje isti za sve zemlje kandidate, ali da će njihov prijem biti moguć tek nakon reforme same EU.

- Raspoloženje u samoj EU je da se, u zamjenu za reforme, državama sa kandidatskim statusom u međuvremenu, ponudi nešto više novca, više podrške regionalnom integriranju kroz pristup jedinstvenom tržištu EU i uključivanje u EU programe i institucije. Na pitanje hoće li to biti dovoljno za intenziviranje reformi u regionu mogu odgovoriti samo političari i glasači u regionu, ali se bojim da neće biti pretjeranog entuzijazma. Kada je u pitanju otvaranje pregovora o članstvu sa BiH, zemlje članice su popriično skeptične i njihovo raspoloženje je uglavnom negativno, ali preporuku daje Evropska komisija. Ipak, s obzirom da će Komisija, prilikom donošenja odluke, uzeti u obzir i raspoloženje zemalja članica, koje njenu preporuku moraju jednoglasno i potvrditi, pozitivna vijest iz Brisela naredne sedmice bi me veoma iznenadila – ističe Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.