TEŠKA SUDBINA

Rešida i Safeta Nuhanovića iz Velike Kladuše život ne mazi: Sakupljaju limenke za koru hljeba, požar im uništio dom

Iako je Rešid radio u “Agrokomercu”, zbog neuplaćenih doprinosa i neuvezanog radnog staža ne može ostvariti pravo na penziju

Safet i Rešid Nuhanović. Radio Velika Kladuša

4.11.2023

Rešid i Safet Nuhanović, otac i sin iz naselja Poljana kod Velike Kladuše, život ne mazi. Njih dvojica godinama žive u lošim uvjetima, a za komad hljeba bore se sakupljanjem i prodajom limenki te ostalog otpada. Ovo je za „Avaz“ kazao Anes Nurković, jedan od članova „Ekipe s termina“, koja često pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

Materijalna šteta

- Iako je Rešid radio u “Agrokomercu”, zbog neuplaćenih doprinosa i neuvezanog radnog staža ne može ostvariti pravo na penziju iako mu je 65 godina. Njegov sin Safet, iako ima 20 godina, ne radi jer je osoba s posebnim potrebama - naveo je Nurković.

Otac i sin žive u neuvjetnoj kući koju je Rešid sagradio prije rata, dok je radio u “Agrokomercu”. U kući struje nema već 17 godina, a vodu imaju iz svog mjesnog izvora. Kako nevolja nikad ne dolazi sama, nedavno je njihovu kuću zahvatio požar koji je napravio veliku materijalnu štetu.

- Samo brzom reakcijom Vatrogasne jedinice iz Velike Kladuše kuća nije u potpunosti izgorjela. Nakon požara u kući Rešid i Safet sada su u još težoj situaciji, ali mi ćemo im pomoći - naglašava Nurković.

Kada je za njihovu tešku situaciju saznala „Ekipa s termina“, odmah su pokrenuli akciju da se sanira šteta nastala od požara i da se Rešidu ispuni želja da svom sinu Safetu ostavi sređen dom sa strujom. Kako su kazali članovi ekipe, već su prikupili značajnu količinu humanitarne pomoći, ali će biti potrebno još.

Sanirati uništeno

- Mi smo pri kraju akcije za stolariju, za taj dio koji je izgorio, prozor i vrata, te za sobu koju je zahvatio dim. To ćemo mi kao ekipa koja je i ranije pomagala, kako toj tako i drugim socijalno ugroženim porodicama, sanirati i završiti uz pomoć naših prijatelja i ljudi dobre volje. Međutim, porodici je potrebna pomoć u bilo kojem vidu i nakon ove akcije - naveo je Nurković.

Nabavljen materijal

Prema riječima Nurkovića, već imaju sredstva i materijal za sanaciju kuće porodici Nuhanović. Kako kaže, time bi završili prvi dio posla, a na institucijama je da se brinu o ovakvim ili sličnim slučajevima.

- S obzirom na to da u ekipi imamo ljude pravne struke, tj. advokate, oni će pomoći na način da pokušaju riješiti ostavinsku raspravu i da porodica ima osnov za priključak struje na kuću. Bez obzira na sve to što radimo, njima će i dalje biti potrebna pomoć te svi oni koji im žele pomoći, mogu doći na lice mjesto i lično im uručiti pomoć - kazao je Nurković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.