VIRUSNA SEZONA

Jasmin Čaluk, internista kardiolog, za "Avaz“: Ranije prebolovana virusna infekcija može izazvati tešku srčanu slabost

Rizične kategorije čine osobe slabijeg imuniteta i muškarci

Dr. Čaluk: Mogući su transferi virusne infekcije i na srce. Avaz

4.11.2023

U Bosni i Hercegovini još nije izvedena niti jedna transplantacija srca, dok su u Srbiji do sada ovaj organ dobile 52 osobe, a susjedna Hrvatska je vodeća kada su ti zahvati u pitanju. Naši građani su primorani da traže spas van BiH.

Iako imamo vrhunske stručnjake koji se, rame uz rame, mogu nositi sa svojim kolegama širom svijeta, još nemamo mogućnost obavljanja transplantacije srca.

Simptomi bolesti srca

Prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internista kardiolog, za „Avaz“ je govorio o bolestima srca, transplantaciji, ali i virusnim infekcijama.

- Osim boli u prsima koja je uzrokovana infraktom miokarda, značajni simptomi su zamorljivost i srčana slabost. Prije nego što se dođe do same transplantacije postoje različite faze intenziteta srčane slabosti koje se mogu efikasno tretirati lijekovima. Kada pacijent dođe u stanje da je otporan na svaku vrstu terapije, primoran je na transplantaciju srca – ističe dr. Čaluk.

Između ostalog, bitno je naglasiti da je za transplantaciju srca potrebno da se genetički sastav donora podudara s genetičkim sastavom recipijenta.

Virusna sezona

Prehlada i gripa su prateće pojave tokom zimskog perioda, te je stoga bitno obratiti pažnju na to kako se virusna infekcija može odraziti na srce, glavni vitalni organ. S vremenom, nakon srca kao glavnog pokretača, dolazi do slabljenja drugih organa - jetre, bubrega, pluća, a onda se razvije multiorganska slabost.

- Mogući su transferi virusne infekcije i na srce. Kod osoba koje su predispozirane virusnim faktorima može doći do stanja u kojem se jedna gripa zakomplicira tako što se virus nastavi na srčani mišić. Ne mora se dogoditi da virus odmah izazove upalu, odnosno miokarditis, virus se polako replicira i godinama kasnije izaziva srčanu slabost. Kod pacijenata uočimo tešku srčanu slabost koju je izazvala ranije prebolovana virusna infekcija – kazao je.

Rizične kategorije čine osobe slabijeg imuniteta i muškarci.

- Ne zna se zašto su muškarci više predispozicionirani, ali čini se da je u pitanju nivo testesterona – ističe.

Srčana slabost se može razviti 10 do 15 godina nakon virusne infekcije, a simptomi su zamorljivost, nemogućnost da se podnese napor, gušenje, otok na nogama i drugi.

Savjeti doktora

Doktor Čaluk je podijelio savjete za borbu protiv virusnih infekcija.

- Potrebno je da se poduzimaju mjere prevencije, zatim ograničiti kontakte, sezonska vakcinacija i u fazama u kojima postoji najviše prenosivih virusnih bolesti potrebno je nositi maske kako bismo zaštitili sebe, a i druge – zaključio je doktor Čaluk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.