KOLEGIJ KOMESARA EU

Vjetar u leđa aktuelnoj vlasti: Šta su pozitivne, a šta negativne stvari u Izvještaju Evropske komisije

Ovo je prvi put da se ponuda pristupnih pregovora eksplicitno spominje u zvaničnim preporukama

Kolegij komesara Evropske unije još zasjeda i raspravlja o paketu proširenja. Avaz

Nerma Ajnadžić

8.11.2023

Kolegij komesara Evropske unije još zasjeda i raspravlja o paketu proširenja, samim tim i o Bosni i Hercegovini i potencijalnom otvaranju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Ali, kako saznaje "Avaz" iz izvora bliskih evropskim diplomatama, najizglednije je da će se donijeti preporuka da se pregovori o pristupanju otvore kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo. 

Očekuje se da će Komisija ponovo izvijestiti o napretku do marta 2024. godine. Konačni tekst bit će gotov u narednim satima.

Naš izvor ističe da je ovo dobar rezultat za BiH - jer je ovo prvi put da se ponuda pristupnih pregovora eksplicitno spominje u zvaničnim preporukama. 

Također, ova preporuka pruža dodatni poticaj za reformu i nadovezuje se na konstruktivni duh unutar Vijeća ministara BiH i institucija na državnom nivou od kada je status kandidata dodijeljen. 

S obzirom na to da je kolegij komesara EU još u toku, može doći do određenih promijena.

"Avaz" također saznaje da je Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH vrlo kritičan prema prijetnjama ustavnom poretku iz Republike Srpske i prijetnjama temeljnim slobodama, konkretno kriminalizaciji klevete i planovima za zakon o "stranim agentima".

U tekstu se konkretno, između ostalog, navodi da su potrebni daljnji napori kako bi BiH ispunila 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju EK o zahtjevima za članstvo u EU i koracima navedenim u preporuci Komisije za status kandidata.

Provedba 14 ključnih prioriteta navedena je u Izvještaju o BiH. 

- Komisija preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Komisija će izvijestiti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. - dio je teksta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.