KLIMATSKE AKCIJE

Grad Zenica učestvovao na sastanku radnih grupa u okviru Mreže B40 balkanskih gradova

Cilj Mreže B40 je održivi razvoj, demokratija i mir na Balkanu, te jačanje solidarnosti i saradnje između balkanskih gradova

Grad Zenica učestvovao na sastanku radnih grupa u okviru Mreže B40. Grad Zenica

FENA

8.11.2023

Grad Zenica uzeo je učešće na sastanku radnih grupa u okviru Mreže B40 balkanskih gradova, koji je početkom novembra održan u Atini (Grčka).

Mreža B40 osnovana je krajem 2021. godine na sastanku čiji domaćin je bio grad Istanbul. Cilj je održivi razvoj, demokratija i mir na Balkanu, te jačanje solidarnosti i saradnje između balkanskih gradova.

- U skladu s ciljevima Mreže B40, osnovane su radne grupe koje su fokusirane na saradnju na klimatskim akcijama, pametne gradove i digitalnu transformaciju, zatim lokalnu demokratiju i migracije te lokalnu ekonomsku saradnju - kazala je Ajla Čosić, koja je u svojstvu člana radne grupe za pametne gradove i digitalnu transformaciju predstavljala Grad Zenicu.

Inače, glavne aktivnosti radnih grupa uključuju razmjenu iskustava i najboljih praksi vezanih za njihove teme, kao i rad na zajedničkim projektima za rješavanje zajedničkih izazova.

Sarađujući na ovaj način, gradovi u mreži mogu učiti jedni od drugih i razviti učinkovitije strategije za rješavanje pitanja poput klimatskih promjena, digitalne transformacije, demokratije i migracije te lokalnog ekonomskog razvoja.

Najavljeno je da će se treći samit Mreže balkanskih gradova B40 održati u Tirani (Albanija) u januaru 2024. godine, saopćeno je iz Gradske uprave Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.