NARODNA KUHINJA

Teške životne priče korisnika čiji broj raste: "Svako jutro, časno i pošteno, dođem po obrok"

Evidentirana 653 korisnika. Različit jelovnik za pet dana u sedmici. Ljubazno osoblje s osmijehom dijeli obroke

Narodna kuhinja „Stari Grad“: Zahvaljuju donatorima. N. Šaljić

9.11.2023

Teška svakodnevica nekolicine građana Sarajeva budi tužne emocije. Iza njih su teške životne priče. Svako jutro dolaze po obrok koji im je potreban kako bi preživjeli, ali osmijeh s lica, uprkos svemu, ne skidaju.

Narodna kuhinja „Stari Grad“ broji 653 korisnika, koji svaki dan dolaze po topli obrok, a svakog mjeseca, kako kažu u ovoj ustanovi, taj broj raste. Najveći korisnika dolazi iz socijalno ugroženih kategorija, a tu su i penzioneri te građani bez primanja.

Različit jelovnik

Upravnik Narodne kuhinje „Stari Grad“ Amir Radeljaš je u razgovoru za „Avaz“ kazao kako se trude da svaki dan pomažu onima kojima je pomoć potrebna.

Radeljaš: Nikoga ne vratimo. N. Šaljić

- Resorno ministarstvo osigura svim korisnicima sve što je potrebno za jedan mjesec. Za vikend dobiju suhu hranu. Građani Kantona Sarajevo pomažu naš rad svojim donacijama, pa im ovim putem zahvaljujem - kazao nam je Radeljaš.

Različit je jelovnik za pet dana u sedmici, a korisnici su nam rekli da su zadovoljni hranom.

- Danas (jučer, op.a.) dijelimo krompir i rižu s junetinom. Svaki obrok sadrži meso i svježe voće. Trudimo se da poboljšamo jelovnik i da svaki obrok bude bolji - istakao je Radeljaš.

Jesti se mora

Svaki korisnik ima karticu koju dobije u Centru za socijalni rad tako što dostavi potrebnu dokumentaciju. Kartica važi godinu. Iz ove kuhinje su nam kazali kako pomognu i onima koji nemaju karticu jer ne žele nikoga vratiti.

Korisnici strpljivo čekaju svoj red. N. Šaljić

Enes Imamović je teško bolestan, a usto i nezaposlen. Dva puta je operirao srce i svako jutro dolazi po obrok.

- Kuhinja mi je omogućila da pomognem svojoj porodici. Svako jutro dođem časno i pošteno po svoj obrok - kazao nam je Imamović.

Zadovoljni hranom. N. Šaljić

Većinu njih je muka natjerala da dolaze po obrok, stari su, napušteni i bolesni.

- U takvoj se situaciji nalazim da sam primorana da dođem ovdje. Zahvaljujem donatorima što nam pomažu - kazala nam je jedna korisnica.

Spremni pomoći

Ljubazno osoblje s osmijehom dijeli obroke, a, kako kažu, saslušaju i teške životne priče i probleme korisnika. Narodna kuhinja dostavlja obroke na vrata onima koji nisu u mogućnosti da dođu. Situacija je zabrinjavajuća, ali Narodna kuhinja „Stari Grad“ svoje korisnike do sada nikada nije iznevjerila.

N. Šaljić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.