NAKON SJEDNICE VMBIH

Konaković: Moj san je građanska država, ali Čović i Dodik sanjanju druge snove

Priča o Izbornom zakonu je jednostavna, rješenja nisu, rekao je

Elmedin Konaković. N. Šaljić

S. S.

9.11.2023

U Sarajevu je održana sjednica Vijeća ministara BiH, a na njoj se nije raspravljalo o sporazumu BiH Sa Frontexom, jer na sjednici nije bio prisutan Nenad Nešić. Nakon sjednice se obratio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, koji se osvrnuo na Izvještaj Evropske komisije.

- U izvještaju ste vidjeli važnost izmjena Izbornog zakondavstva. U izvještaju Evropske komisije stoji i segment koji se tiče međunarodnih presuda. Od starta insistiramo na tome. Moj san je građanska država, jedan predsjednik bez entiteta, Čović i Dodik sanjaju druge snove. Nije dobro da ljudima prodajemo snove, nego da se dogovaramo o realnim rješenjima - rekao je.

Kazao je da sjede i razgovaraju o Izbornom zakonu, no problem je što se nema ista definicija legitimnog predstavljanja.

- Nekih rješenja ima. Priča o Izbornom zakonu je jednostavna, rješenja nisu - rekao je Konaković.

Istakao je da je sjednica bila lagana te da niko nije imao posebne zahtjeve.

- Dosadno je da ljudi kreiraju narativ kako smo nešto dali. Nema priča o entitetskim nadležnostima gdje je država nadležna. Jesmo li ikada to dozvolili? Volim svaki pedalj države, ali nikada nismo predali nadležnost. Država mora kordinirati, mora komunicirati. Znate li kakav problem imamo na kontroli granica? Granična policija je devastrina, nema ljudi. Imamo faktičko stanje na terenu. Priča o Frontexu je kompleksna. Putujem ponovo u Brisel. Tek sada očekujemo konkretne instrukcije, šta je to od kriterija što trebamo ispuniti,a nismo ispunili. Čekamo jasne uslove - zaključio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.