PORUKA VLASTIMA

SDA o izvještaju Evropske komisije: Neuspjeh pokušavate prikriti spinovima i jezičkim vratolomijama

Padaju u vodu sve priče o navodnim "uspjesima politike kompromisa", "nikada zabilježnom napretku na EU putu" i "historijskim sjednicama"

N. Šaljić

E. M.

9.11.2023

Izvještaj Evropske komisije nedvosmisleno je pokazao da vlast nije uspjela dobiti preporuku za otvaranje pregovora za članstvo u EU, poručili su danas iz SDA.

Kako je navedeno u saopćenju, smatraju da vladajuća koalicija nije uspjela osigurati potreban napredak u isunjavanju uvjeta na evropskom putu koji bi doveli do tog cilja.

- Umjesto toga je nanovo konstatovano da je za otvaranje pregovora potrebno ispuniti niz kriterija koji su usklađeni sa zahtjevom za članstvo u EU definiranih u Mišljenju Evropske komisije o 14 prioriteta - istakli su iz SDA.

Najveći problem

Kako su istakli, nakon ovakvog Izvještaja padaju u vodu sve priče namijenjene bh. javnosti o navodnim "uspjesima politike kompromisa", "nikada zabilježnom napretku na EU putu" i "historijskim sjednicama".

Također, rekli su i da je izvještaj Evropske komisije najblaže rečeno kontradiktoran. U njemu se, kako su naveli, kao napredak ocjenjuje brzo formiranje vlasti na državnom nivou u kojoj je i SNSD Milorada Dodika, a onda se značajan dio Izvještaja posvećuje politici Dodika koja se definiše kao najveći problem i opstrukcija napretku države prema EU. 

- Šta je onda pohvalno u brzom formiranju vlasti koja svjesno ne želi ispunjavati obaveze za otvaranje pregovora? Istovremeno, EU odbija uvesti sankcije Dodiku kakve su mu već uveli SAD i Velika Britanija - piše u saopćenju SDA.

Značajna konstatacija u Izvještaju je o načinu na koji je formirana Vlada Federacije BiH koju citiraju u saopćenju.


- Nova vlada entiteta Federacija, na čelu sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, imenovana krajem aprila, a nakon što je visoki predstavnik suspendovao Ustav entiteta Federacija kako bi to omogućio - piše u Izvještaju Evropske komisije.

Smatraju da Evropska komisija time priznaje da je međunarodni faktor imao presudnu ulogu u formiranju vlasti koja nije uspjela da osigura dovoljan napredak na putu za Evropsku uniju, te da se time se potcrtava i njihova odgovornost za očigledno promašeni koncept. Rekli su i da je zabrinjavajuća poruka da BiH nije dobila bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, državama s kojima je u paketu dobila kandidatski status.

Negativne posljedice

- Isključivanje BiH iz ovog paketa moglo bi proizvesti dodatne negativne posljedice - potcrtavaju iz ove stranke,

Tračak nade je mogućnost da BiH do narednog zasjedanja Evropskog vijeća ispuni dio kriterija ko bi doveli do pozitivne odluke.

- Umjesto što neuspjeh pokušavaju prikriti spinovima i jezičkim vratolomijama, pozivamo aktuelnu vlast da vrijeme do sjednice Evropskog vijeća iskoristi za stalno zasjedanje Vijeće ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se učinilo sve što je neophodno za ispunjavanje uvjeta koji će BiH omogućiti otvaranje pregovora - saopćeno je iz SDA.

Istakli su i da je SDA čvrsto opredijeljena za euroatlantski put BiH i uvijek će dati podršku svim rješenjima koja ispunjavanju evropske standarde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.