NOVI AMBASADOR

Osman Topčagić predao akreditive kralju Čarlsu III

Kako su mi kazali sagovornici koje sam ovdje dosad sreo, podrška Ujedinjenog Kraljevstva za BiH je snažna, kazao je Topčagić

Kralj Čarls sa Topčagićem. Fena

Z. K.

10.11.2023

Osman Topčagić, novoimenovani ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, predao je u Londonu akreditive kralju Čarlsu III (Charles). Prema britanskom protokolu, ambasador je prevezen kočijama do Bakingemske palače, gdje se za ovu priliku susreo s kraljem.

Dobri odnosi

Federalnoj novinskoj agenciji je Topčagić kazao da će njegova diplomatska misija u Velikoj Britaniji prioritetno biti posvećena daljnjem razvoju dobrih odnosa dviju zemalja.

- Kako su mi kazali sagovornici koje sam ovdje dosad sreo, podrška Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu je snažna, neupitna, kontinuirana - naveo je.

Dobra saradnja već postoji u segmentima odbrane, sigurnosti, obrazovanja, trgovinskih odnosa; zabilježena je trgovina između dviju zemalja jača za 30 posto u zadnjoj godini. Mada, ipak, još nije naročito izražena, ovaj trend rasta ohrabruje i izaziva pažnju i jedne i druge strane, prenosi Fena.

Britanija je visoko na trećem mjestu na listi investitora u Bosni i Hercegovini, prema podacima koje ima Topčagić. On u tom smislu posebno ističe ulaganja u rudnik kod Vareša, ali i u drugim sferama.

Savremena tehnologija

- Britanija je zemlja vrlo modernih savremenih tehnologija u mnogim oblastima, što je od interesa za sve zemlje pa i za Bosnu i Hercegovinu; dakle, transfer znanja i tehnologija je također nešto što je od interesa za nas - izjavio je.

Velika Britanija je zastupljena u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) gdje zajedno s drugim zemljama aktivno djeluje u nastojanju za dosljedno provođenje mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, kao i za napredak BiH ka euroatlantskim integracijama, rekao je ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Osman Topčagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.