AFERA PENZIONER

Traže se podaci od DKPT-a BiH: Koliko je državu koštalo osiguranje štićenih osoba za prvih 10 mjeseci ove godine!?

Bakir Izetbegović je skoro devet mjeseci, iako u penziji, nezakonito koristio policijsku zaštitu

Faksimil poslaničkog pitanja jučer upućenog na protokol. Avaz

Miralem  Aščić

10.11.2023

Nakon što je „Avaz“ otkrio aferu da je Bakir Izetbegović skoro devet mjeseci, iako u penziji, nezakonito koristio policijsku zaštitu koja mu je plaćana iz budžeta nametnula su se pitanja koliki je ukupan trošak osiguranja štićenih osoba po svima kategorijama u BiH i ko je dozvolio da Izetbegović neovlašteno ima zaštitu.

Očita zloupotreba

Tako je Saša Magazinović, državni poslanik, nakon pisanja „Avaza“ o očitim zloupotrebama sistema, uputio poslaničko pitanje Enesu Kariću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH.

Podsjećamo, da je Izetbegović nezakonito imao osiguranje, otkriveno je tek nakon što su policajci DKPT-a vratili kurire KCUS-a, ne dozvolivši im da pristupe kući šefa SDA.

Prema nezvaničnim podacima „Avaza“, kako smo pisali, čuvanje Bakira državu je koštalo više od 90.000 KM. No, zvanični podaci pokazat će tačnu brojku.

Magazinović traži da mu se odgovori koji je broj osoba koje je Direkcija osiguravala na osnovu Uputstva o obimu i načinu provođenja fizičke i tehničke zaštite za deset mjeseci 2023. godine, koje funkcije obnašaju i kojoj kategoriji osiguranja zvaničnika pripadaju.

Zatražen je i odgovor koji je broj osoba koje je DKPTBiH osiguravao na osnovu odluke direktora Direkcije za ovih deset mjeseci i koji je trenutni broj štićenih osoba.

Tačan broj

Također, Magazinović zahtijeva i podatak o tome koji je broj policajaca i vozila angažiran po osnovu provođenja osiguranja osoba koje se štite za deset mjeseci ove godine.

On je u poslaničkom pitanju zatražio i podatak o trošku osiguranja štićenih osoba po svim kategorijama osiguranja za ovaj isti period.

Čuvala ga petorica policajaca

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je ukinula pratnju Bakiru, rekli su nam da nisu u mogućnosti odgovoriti na pitanje koliko je osoba čuvalo lidera SDA, jer je riječ o „operativnom podatku“. Ali, kako saznajemo, riječ je o petorici policijskih službenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.