OKONČANA PRAVNA BITKA

Ustavni sud Hrvatske priznao invalidski status pripadnicima HVO

Do sada je 1180 bivših pripadnika HVO tužilo hrvatsku državu i sve su te tužbe bivala odbačene

Pripadnici HVO-a dobili pravnu bitku. Facebook

S. S. / Jutarnji list

11.11.2023

Ustavni sud Hrvatske usvojio je žalbu za 14 ustavni tužbi bivših pripadnika HVO-a, koji su tražili od Hrvatske da im prizna status "hrvatskih ratnih invalida", a samim tim i materijalna prava koja iz toga proizilaze, piše Jutarnji list.

Time je okončana pravna bitka bivših pripadnika HVO-a protiv Hrvatske, koja im godinama nije priznala status HRVI-a na osnovu ranije presude Visokog Upravnog suda. Ustavni sud je utvrdio da je tom presudom povrijeđeno ustavno pravo bivših pripadnika HVO.

Jutarnji list podsjeća na historijat ovog pravnog procesa, navodeći da je Zakonom o hrvatskim braniteljima iz 2017. (kojeg po ministru Tomi Medvedu nazivaju „Medvedov zakon“) poništen status HRVI-ja pripadnicima HVO koji su ga dobili 90-ih godina.

Tomo Medved je tadašnje pisanje medija koji su najavljivali da će Ustavni sud Hrvatske donijeti upravo ovakvu presudu i poništiti prethodnu odluku Visokog Upravnog suda nazivao „senzacionalističkim“. Uvjeravao je javnost da neće biti poništavanja prethodne presude, bez obizra na eventualnu odluku Ustavnog suda Hrvatske.

Do sada je 1180 bivših pripadnika HVO tužilo hrvatsku državu i sve su te tužbe bivala odbačene. „No, odlukom Ustavnog suda sve će te tužbe morati biti prihvaćene u ponovljenim postupcima“, piše Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.