GUBIMO BITKU

Ivana Korajlić, izvršna direktorica TIBiH, za "Avaz": Vlasti izbjegavaju donošenje ključnih zakona za vladavinu prava

BiH nije ostvarila nikakav napredak u borbi protiv korupcije

Korajlić: Apsurdne ocjene zvaničnika. Facebook

Alen Bajramovic

13.11.2023

Izvještaj Evropske komisije pokazao je da Bosna i Hercegovina u proteklih godinu nije ostvarila nikakav napredak u borbi protiv korupcije niti u oblasti vladavine prava, saopćeno je iz „Transparency Internationala“ (TI) BiH. Uprkos preporuci za “uvjetno otvaranje pregovora”, koja bi trebala potaći vlasti da konačno pristupe provođenju suštinskih reformi, te spremnosti EU da ubrza proces proširenja, izvještaj ukazuje da su vlasti u BiH izbjegavale donošenje ključnih zakona za vladavinu prava.

Sloboda izražavanja

- Mali broj reformskih zakona usvojen je u verziji koja nije zadovoljavajuća, a desio se i niz udara na građanske slobode. Zbog toga su apsurdne ocjene lokalnih zvaničnika da je BiH ostvarila veliki napredak i jedina u regionu za deset mjeseci prešla put od kandidatskog statusa do otvaranja pregovora, jer BiH nije ispunila ni osam uslova koje je dobila uz kandidatski status koji joj je EU dodijelila u decembru prošle godine - kazala je za „Avaz“ Ivana Korajlić, izvršna direktorica TIBiH.

Među uvjetima iz decembra očekivale su se i garancije slobode izražavanja i medija, ali nakon što je u RS kleveta kriminalizirana te najavljeno usvajanje niza restriktivnih zakona, ovaj uvjet daleko je od ispunjenog.

Odlučni koraci

- Od BiH se tražilo i preduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije, gdje nije zabilježen nikakav napredak, što se jasno navodi u izvještaju. Jedan od uslova bio je i usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji nije usvojen ni na nivou BiH, ni u FBiH, a čak su napravljeni i dodatni koraci unazad nedavnim izmjenama ovog zakona u RS. Izostalo je usvajanje i dva sveobuhvatna zakona o reformi pravosuđa, novog Zakona o VSTV-u i Zakona o sudovima BiH, što se, također, nalazi među osam uslova za kandidatski status - istakla je Korajlić.

Navedeno je da su nedavne izmjene Zakona o VSTV-u, s ciljem provjere imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, usvojene u promijenjenoj verziji u odnosu na mišljenje Venecijanske komisije i da one ometaju djelotvornost sistema prijavljivanja imovine, pa ih je potrebno dopuniti.

Lošije rješenje

- Novim Zakonom o slobodi pristupa informacijama nije osigurana nezavisnost žalbenog procesa, na šta su organizacije civilnog društva već upozoravale, jer je usvojeno rješenje u nekim segmentima lošije i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa. S ovakvim pristupom teško je očekivati veći napredak u naredna četiri mjeseca, jer takvo nešto nije postignuto u protekle četiri godine, od 2019., kada je EU u Mišljenju postavila 14 ključnih prioriteta, od kojih je BiH do danas u cijelosti ispunila samo jedan - naglasila Korajlić.

U TIBiH upozoravaju i na dio izvještaja s primjedbama na nekoliko “reformskih zakona” koji su usvojeni u Parlamentu BiH i koje domaće vlasti predstavljaju kao veliki uspjeh koji je doveo do uvjetne preporuke za otvaranje pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.