KONKRETNE AKCIJE

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Ambasada SAD zajedno u borbi protiv kriminala

Razgovarano je o različitim aspektima saradnje, uključujući razmjenu informacija, obuku osoblja i zajedničke operacije

Emir Bašić, v. d. direktor Agencije, izrazio je zadovoljstvo posjetom. VLADA FBIH

FENA

13.11.2023

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i delegacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izrazili su odlučnost za dalje zajedničke aktivnosti u borbi protiv kriminala, korupcije i oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Plodonosna saradnja

O tome je razgovarano prilikom posjete predstavnika Ambasade toj agenciji i dogovoreno da posjeta rezultira konkretnim akcijama i projektima koji će doprinijeti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije te unaprijediti vladavinu prava u objema zemljama.

Prema saopćenju Agencije, u delegaciji Ambasade bili su američki pravni savjetnik Frank Bradšer (Bradsher) i pravni savjetnik Almir Smajli.

Delegacija Ambasade izrazila je interes za saradnju s Federalnom agencijom za upravljanje oduzetom imovinom s ciljem jačanja vladavine prava i smanjenja kriminalnih aktivnosti.

Razgovarano je o različitim aspektima saradnje, uključujući razmjenu informacija, obuku osoblja i zajedničke operacije.

Važnost međunarodnih partnerstava

Emir Bašić, v. d. direktor Agencije, izrazio je zadovoljstvo posjetom i istaknuo važnost takvih međunarodnih partnerstava u postizanju zajedničkih ciljeva.

- Ova posjeta predstavnika Ambasade Sjedinjenih Država je važan korak ka jačanju naše saradnje i razmjene iskustava. Nastavit ćemo raditi zajedno, kako bismo oduzeli imovinu povezanu s nezakonitim aktivnostima, upravljali tom imovinom i nastavili educirati nositelje pravosudnih funkcija o ovom pitanju, čime bismo efikasno pridonijeli borbi protiv kriminala, uz pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je pokazala intenzivniji angažman i odlučnost u efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala - kazao je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.