AMBASADOR SAD

Hovenir: Ustavni sud Kosova ima zadnju riječ o nacrtu statuta ZSO

Kao što je premijer Kurti rekao u parlamentu prošle sedmice, ovaj nacrt će ići na Ustavni sud prije nego što se provede, rekao je

Džefri Hovenir. Twitter

FENA

9.11.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenir (Jeffrey Hovenier) kazao je u četvrtak u Prištini da je novi nacrt statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) u skladu s kosovskim Ustavom ali da će o njemu zadnju riječ imati Ustavni sud.

- Podsjetit ću na stav Sjedinjenih Američkih Država da ZSO treba biti u skladu s ustavnim okvirom i da nema izvršne ovlasti. Kao što je premijer Kurti rekao u parlamentu prošle sedmice, ovaj nacrt će ići na Ustavni sud prije nego što se provede - rekao je između ostalog Hovenir na konferenciji za novinare u Prištini.

Spomenuti nacrt su tijekom posjeta Prištini prezentirali članovi visokih delegacija Europske unije, SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije, a specijalni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak utorak je razgovarao sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem i čelnicima opozicionih stranaka na Kosovu o tom nacrtu statuta.

Veća autonomija

Kosovski premijer Albin Kurti prošle je sedmice izjavio da je novi nacrt statuta za formiranje Zadnjice srpskih općina pažljivo napisan i to u skladu sa slovom i duhom Ustava, ali da još nije službeno prihvatio dokument koji bi Srbima na Kosovu dao veću autonomiju.

No tekst novog, kako iz Europske unije tvrde „modernog nacrta“ statuta Zajednice srpskih općina još nije prezentiran javnosti a američki ambasador tvrdi kako nema tajni već da su to diplomatska pitanja u korist procesa.

Također i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako u javnosti ne može govoriti o detaljima nacrta statuta ZSO, ali da predstavlja dobar temelj za budućnost.

U Briselu, 26. oktobra srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti na marginama samita EU-a satima odvojeno, ali bezuspješno razgovarali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije Olafom Šolcom, Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i Đorđom Meloni (Giorgia Meloni) te s predsjednikom Europskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell) i Miroslavom Lajčakom.

Uložiti više napora

Evropska komisija u godišnjem izvještaju sugeriše da Srbija treba uložiti više napora i napraviti kompromise kako bi proces normalizacije odnosa s Kosovom krenuo naprijed, uz neophodnost ispunjavanja svojih obaveza u okviru dijaloga, uz punu primjenu svih prethodnih sporazuma.

Normalizacija odnosa se naglašava kao "bitan uslov na evropskom putu obje strane", a EK poručuje da i Beograd i Priština, izostane li napredak, "riskiraju izgubiti važne prilike u odsustvu napretka".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.