BRISEL

Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU i zapadnog Balkana

Na sastanku će se razmijeniti mišljenja o mogućnostima unapređivanja saradnje

Elmedin Konaković. N. Šaljić

H. J. I.

13.11.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovat će danas, 13. novembra 2023. godine, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepa Borelja (Josep Borrell), na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Briselu.

Na sastanku će se razmijeniti mišljenja o mogućnostima unapređivanja saradnje između EU i Zapadnog Balkana na području vanjske i sigurnosne politike s ciljem što boljeg odgovora na sigurnosne izazove kao i mogućnostima ubrzavanja zajedničkog rada na postupnoj integraciji.

Tokom posjete Briselu predviđeno je da ministar Konaković sudjeluje i na sastanku koji s ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana organiziraju ministri zemalja grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, koju čine Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Češka, Slovačka i Slovenija. Na sastanku će biti riječi o proširenju EU i kako zadržati regiju Zapadnog Balkana u vrhu prioriteta EU Agende.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.