ODUŠEVIO REGION

Keramičar bez jedne šake osnovao firmu: Svojim primjerom želim pokazati da se i ovdje može uspjeti

Ne razmišlja o odlasku iz BiH jer smatra da ovdje ipak ima posla za sve one koji se trude i iskreno žele nešto napraviti za sebe i svoju porodicu

Gvozden radi najzahtjevnije poslove. A. Latić

A. Latić

14.11.2023

Priča o Hasanu Gvozdenu, mladom keramičaru iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, rođenom bez jedne šake, a koju je „Avaz“ objavio prije četiri godine, oduševila je regiju. Kako bez ikakvih poteškoća lijepi pločice, miješa lijepak, barata mašinama za rezanje keramike, radi hidroizolaciju, a, osim toga, odličan je i vozač, bila je priča koju su u rekordnom roku prenijeli svi vodeći portali u BiH i desetine regionalnih medija.

Profesionalac u poslu

Prema njegovim riječima, vrijeme objavljivanja ove pozitivne priče veže se za same početke njegovog profesionalnog bavljenja poslom keramičara.

- Nikada neću zaboraviti dan kada je priča o meni objavljena u „Avazu“. Telefon mi nije prestajao zvoniti i dobio sam stotine pozitivnih poruka. Bio sam preko noći zatrpan ponudama za posao, a neki su insistirali da im isključivo ja radim keramiku i da će čekati koliko god bude trebalo - priča Hasan.

Hasan ispred firminog kombija. A. Latić

Kako kaže, od malih nogu su ga privlačili poslovi u vezi s keramikom, kamenom i mašinama za takve radove. Danas mu se ostvario dječački san da se profesionalno bavi poslom keramičara, radi pomoću najkvalitetnijih alata, te osnuje vlastitu firmu.

- Od jednog momka u kojeg su mušterije, kad bi se pojavio na poslu, sumnjale kako bez jedne šake može izvesti tako precizne i zahtjevne keramičarske radove, danas sam vlasnik firme koja ima sve najbolje alate i mašine, kombi vozilo, profesionalna radna odijela s natpisom mog brenda i sve ono što me čini profesionalcem - govori Hasan.

Ne razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine, jer smatra da ovdje, ipak, ima posla za sve one koji se trude i iskreno žele nešto napraviti za sebe i svoju porodicu.

Radna snaga

- Iako sam imao mnogo ponuda da odem u Njemačku ili Austriju, jer su tamo poslovi keramičara i do nekoliko puta plaćeniji nego ovdje, nisam želio. Moj san je oduvijek bio u svom na svom živjeti od posla koji volim, jer može se i ovdje uspjeti ako se posvetite i ulažete u svoje znanje i posao. Želim svojim primjerom pokazati da se može uspjeti i ovdje - govori emotivno ovaj mladi majstor.

Kaže da su zbog nedostatka radne snage u našoj zemlji majstori u građevini sve traženiji, a pogotovo pravi profesionalci koji mogu izvoditi zahtjevne radove kao što je ugradnja novih vrsta materijala i keramike, ali i nove, moderne tehnike rada i alata koji dolaze na tržište.

Traženi majstor

Hasan je rođen 1991. u Gornjem Vakufu/Uskoplju. Rodio se bez lijeve šake, sa 70-postotnim invaliditetom, što ga nije spriječilo da radi kao i svi drugi ljudi.

Kao dječak, odnosno tokom rata, živio je u izbjeglištvu u Njemačkoj, a njegov otac se po povratku u BiH počeo baviti stolarijom. Otud i Hasanova ljubav prema alatima i radnim mašinama.

Od priče objavljene 2019. do danas Hasan je izgradio imidž jednog od najtraženijih majstora keramičara u Gornjem Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Prozoru, Mostaru...

- Ako moja invalidnost meni nije bila prepreka da napravim sve ovo i da uspijem, pitam se šta sprečava mlade ljude kojima je Bog dao sve da se trude i rade, evo ovako, za sebe, na kućnom pragu, za svoj bolji život - ističe on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.