POJEFTINJENJA NEMA

Četveročlana porodica mjesečno za troškove izdvaja 3.000 KM: Naučna fantastika je kako preživljavaju “obični” građani

U Njemačkoj od prosječne plaće za hranu izdvajaju 35 posto, a kod nas jedna plaća nije dovoljna za to, kaže Bago

Cijene hrane u trgovinama ne miruju. Facebook - Avaz

Meliha Smajkic

14.11.2023

Dok inflacija usporava, dotle cijene osnovnih životnih namirnica ne miruju. Umjesto pojeftinjenja, brojni prehrambeni proizvodi i dalje poskupljuju. U prilog tome govori činjenica da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu za protekli mjesec, prema izračunu sindikata, iznosila skoro 3.000 KM.

Tačnije, 2.993,50 KM, a od tog iznosa samo na prehranu se trošilo 1.290,40 KM, ili skoro cijela prosječna plaća, koja u Federaciji BiH iznosi 1.281 KM. Stoga je u domenu naučne fantastike kako preživljavaju „obični“ građani.

Najveći trošak

Prema posljednjim podacima Državne agencije za statistiku, prosječna cijena riže po kilogramu iznosi 4,5 KM, hljeba od pšeničnog brašna 3,5 KM, junetine bez kosti 19,2 KM, svježe piletine 6,7 KM. Prosječna cijena mlijeka u tetrapaku od jednog litra je 2,2 KM, kilogram tvrdokornog sira u prosjeku je 15 KM, a kilogram putera 28,9 KM!

Ni voće nije jeftino, pa je tako prosječna cijena banana po kilogramu 2,5 KM, jabuka 2,4 KM, a među povrćem dominira cijena graha, koji u prosjeku košta 6 KM po kilogramu...

- Kod nas je hrana najveći trošak, za razliku od većine drugih zemalja. Primjerice, jedan Nijemac od svoje prosječne plaće izdvaja 35 posto za hranu za svoju četveročlanu porodicu, a kod nas jedna prosječna plaća nije dovoljna za to - kaže nam Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“.

Objašnjava da naša zemlja uvozi čak 80 posto hrane, a subvencije u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji na niskim su granama.

Inflacija oslabila

- Kad se nešto subvencionira, primjerice žito, brašno, telad, junice, jabuke, onda se može dogovarati i cijena. Jer poljoprivreda nigdje na svijetu ne ide bez subvencija, ali, kada se sve uvozi, onda je pitanje s kim se to može uraditi, kao što se postavlja i pitanje domaćih rezervi - govori Bago.

Iako je poznato, kako navodi, da je trenutno inflacija prilično oslabjela, s druge strane, itekako su primjetna puzajuća poskupljenja, i to ne samo hrane već i usluga.

Za odjeću i obuću mjesečno 400 KM

Prema sindikalnom izračunu, za stanovanje i komunalne usluge četveročlana porodica je tokom prošlog mjeseca izdvajala 397,50 KM, na odjeću i obuću 400 KM, obrazovanje i kulturu 260 KM, za prijevoz 138 KM, za održavanje domaćinstva 200 KM, a za higijenu i zdravlje 269,20 KM.

Vlada FBiH je nedavno donijela odluku o ograničenju marži za 15 proizvoda, a pokrenuta je inicijativa za akciju „Zaključane cijene“, koja bi, preliminarno, obuhvatila 34 proizvoda iz potrošačke korpe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.