SUD BIH

Draškić i Manojlović: Presuda za zločin u Lješevu zakazana za 13. decembar

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske RS

Savo Manojlović. Detektor

H. J. I. / Detektor

15.11.2023

Izricanje presude Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za zločine počinjene 1992. na području Ilijaša, zakazana je za 13. decembar. 

Termin za objavu presude zakazan je nakon što je Odbrana Manojlovića iznijela završnu riječ i zatražila oslobađajuću presudu jer smatra da nije nesumnjivo dokazana njegova krivica.

Izjave svjedoka

Branilac Petko Budiša je kazao da optužnicom nisu konkretizovana djela optuženog, osim u dijelu koji se odnosi na ubistva.

- Kako je optuženi i prema kome preduzimao progon… nisu opisane radnje nezakonitog zatvaranja, progona, prisilnog preseljenja - kazao je Budiša.

On je ukazao na izjavu jednog svjedoka datu pet dana nakon ubistva u Lješevu 5. juna 1992., koji je naveo da je Manojlović otišao s lica mjesta prije ubistava.

- Nema dokaza da je Savo uopšte bio prisutan kad je pucano - istakao je Budiša.

Podsjetio je na izjavu drugog svjedoka da ga je Manojlović izveo iz kuće s još jednim vojnikom, ali je naveo da optuženog tada nije poznavao. Prema braniocu, nije jasno kako taj svjedok onda zna da je to bio Manojlović.

Odbrana smatra da, s obzirom na različite iskaze, nije moguće utvrditi koje je lice – koje svjedoci imenuju kao Savo Manojlović – bilo u Lješevu tog dana i da li je bilo, da li je nosilo uniformu, kao ni na kojem se mjestu nalazilo.

Spiskovi različitih jedinica

Budiša je rekao da je Odbrana dokazala da se veći broj lica na tom području prezivao Manojlović, a više njih se zvalo i Savo.

Dodao je da su svjedoci potvrdili da optuženi u to vrijeme nije pripadao Interventnom vodu Marinka Vidovića, kao što se navodi u optužnici, odnosno da je vojno angažovan tek u avgustu. Budiša je napomenuo da su uloženi spiskovi različitih jedinica.

- Ni na jednom od četiri spiska nema Save Manojlovića - kazao je branilac.

On je u svoje i ime svog branjenika izrazio saučešće oštećenima. Dodao je da razumije zainteresovanost javnosti i emocije oštećenih, ali da presuda mora biti zasnovana na činjenicama.

- Nepravda bi bila osuditi mog branjenika - kazao je Budiša.

Optuženi Manojlović kazao je da odgovorno tvrdi da nije počinio zločin za koji ga tereti optužnica.

Draškić i Manojlović su optuženi za učešće u napadu na Lješevo i ubistva 20 civila. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.