SARAJEVO

Bećirović razgovarao s novoimenovanom ambasadoricom Kraljevine Švedske u BiH

Švedska je važan partner BiH na euroatlantskom putu, poručio je Bećirović

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

16.11.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Iru Helenu Lujzu Lagerlof (Ira Helena Louise Lagerlöf). Ambasadorici Lagerlof iskazao je srdačnu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i poželio joj uspješnu diplomatsku misiju.

Politika proširenja EU

Dr. Bećirović zahvalio se za pomoć Kraljevine Švedske politici proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i za kontinuiranu podršku koju ova zemlja pruža Bosni i Hercegovini s ciljem unapređenja procesa evropskih integracija. Također, iskazao je očekivanje da će Kraljevina Švedska veoma brzo postati punopravna članica NATO-a i da će u narednom periodu podržati i put Bosne i Hercegovine u NATO.

Ambasadorica Kraljevine Švedske poručila je da Švedska podržava integraciju Bosne i Hercegovine u EU, te da je perspektiva članstva značajna motivacija za reforme koje promovišu privredni razvoj i regionalnu saradnju. Istakla je da proširenje EU doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu.

Proširenje saradnje

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, a iskazana je zainteresovanost za proširenje saradnje. Sagovornici su se saglasili da postoje dobre pretpostavke za unapređenje ekonomske razmjene dviju zemalja, kao i uspostavu saradnje na polju obrazovanja i turizma.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović naglasio je da je Švedska važan partner Bosne i Hercegovine, te da se prijateljstvo dviju zemalja razvija intenzivno pune tri decenije. Tome u značajnoj mjeri doprinose i građani Bosne i Hercegovine koji danas žive u Švedskoj. Zvanične procjene govore da u Švedskoj živi gotovo 130.000 građana porijeklom iz naše zemlje i najbolje su integrirana manjinska grupa u švedskom društvu. Potpisanim bilateralnim sporazumom Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske njima je omogućeno da imaju dvojno državljanstvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.