ZAGREB

Plenković s Mišelom: Učinit ćemo sve da pomognemo BiH

Uvjeren sam da je evropski put za zemlje zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovdje, rekao je Mišel

Mišel i Plenković. Davor Puklavec/PIXSELL

S. S.

16.11.2023

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković domaćin je radne večere na kojoj učestvuju predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mišel (Charles Michel), predsjednica Vlade Italijanske Republike Đorđa Meloni (Giorgia), predsjednik Vlade Republike Malte Robert Abela i predsjednik Vlade Republike Poljske Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki). U popodnevnim satima izjave za medije dali su predsjednik Vlade RH Plenković i predsjednik Evropskog vijeća Mišel. Osvrnuli su se i na Bosnu i Hercegovinu, piše N1 Hrvatska.

Komentarisali su izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je upozorio da “Rusija ima plan, Balkan je sljedeća distrakcija“.

Evropski put

- Uvjeren sam da je evropski put za zemlje zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovdje - rekao je Mišel.

- Ruska agresija na Ukrajinu ima tu funkciju da destabilizira države koje su granične s Evropskom unijom - kazao je Plenković.

- Imamo nekoliko potencijalnih žarišta nestabilnosti. Politika Hrvatske je učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažuje na prostoru jugoistoka Evrope i jesmo zagovaratelji proširenja na naše komšije, to garantuje mir, sigurnost, stabilnost i bolje međusobne odnose. Tih žarišta u našem susjedstvu može biti i više.”

Naveo je da ne zna na koje je tačno žarište mislio Zelenski te je stoga naglasio važnost proširenja Unija da bi se osigura mir:“Zadnje što EU treba je još jedna kriza ili rat.”

Način odlučivanja

Mišel je govorio i o načinu odlučivanja u Uniji.

- Moguća reforma bi mogla uključiti mehanizam koji bi omogućio da se ne zloupotrebljava pravo veta. Na raspravama ćemo govoriti o tome kako da osnažimo način odlučivanja u EU - naveo je Mišel.

- Učinit ćemo sve kao Vlada da pomognemo BiH, ponudi ćemo tim stručnjaka koji je učestvovao u pristupnim pregovorima da dodatno pomognu na otvorenim pitanjima, a što se tiče odluka, prerano je prognozirati, ali RH kontinuirano pomaže i Ukrajinu i Moldaviju i BiH - rekao je premijer Hrvatske Plenković o proširenju Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.