OTKRIVAMO

Duboke frakcijske podjele prijete razbijanju koalicije: Ko ruši trojku u Kantonu Sarajevo

Je li na pomolu veliki raskol između podržavalaca Parade ponosa i sljedbenika Zukorlića

Trojka: Kakva joj je daljnja sudbina. Face

Danijal Hadzovic

17.11.2023

Nešto se čudno dešava s trojkom u Kantonu Sarajevo. Toliko čudno da treba postaviti pitanje da li tri stranke koje su svojim ujedinjenjem okončale vladavinu SDA na svim važnim nivoima uopće više postoje kao cjelovita politička priča.

Demonstracija sile

Iako je nova ili, preciznije, rekonstruirana Vlada KS imenovana na jučerašnjoj sjednici, da je u pitanju raštimani orkestar demonstrirano je dan prije toga, nakon što su zastupnici NiP-a bliski Kemalu Ademoviću, zajedno sa zastupnicima SDA, DF-a i SBiH, oborili izvještaj o radu ZOI-ja, kojim rukovodi kadar Naše stranke. Nakon ovoga kadrovi NS-a napustili su sjednicu, poslije čega je ona i prekinuta.

Iako su pojedini protagonisti iz stranaka trojke poslije pokušavali objasniti da je sve uredu i da su ovo uobičajena razmimoilaženja između političkih partnera, jasno je da nije tako.

Od prvog dana osnivanja NiP-a Kemal Ademović se nametnuo kao paralelni lider Konakoviću koji procesima upravlja iz sjene. No, između njih je, ipak, postojala bitna karakterna razlika. Konaković je moderan političar, sklon kompromisu za veće dobro, koji je kao primarni cilj sebi postavio svrgavanje SDA i njihovih korumpiranih kadrova s vlasti. U ime toga je bio spreman ići u široku koaliciju i sa strankama koje ideološki odudaraju od njegovih pogleda, poput NS-a, te u konačnici otrpjeti i stvari poput Parade ponosa, svjestan da one njegovom glasačkom tijelu i nisu po volji.

Miris alkohola

No, Ademović i njegova konzervativna struja unutar stranke smatrali su da glede svjetonazorskih pitanja Konaković isuviše popušta i prepušta svojim koalicionim partnerima te ih tjera u politike koje štete stranci. Također, postojali su i veliki animoziteti u vezi s kadrovskim rješenjima. Nije tajna da je Ademovićeva “ekipa” od početka bila vrlo negativno nastrojena prema ideji prelaska Aljoše Čampare i Denisa Zvizdića u NiP iz SDA, da bi se animozitet prema njima samo dodatno intenzivirao nakon ulaska u Narod i pravdu.

Unutrašnji sukobi u NiP-u eskalirali su u općini Centar, kada je Općinski odbor ove stranke, s Kemalovim sinom Jasminom Ademovićem na čelu, pokrenuo opoziv načelnika Srđana Mandića, člana Naše stranke, formalno njihovog koalicionog partnera. O motivima i ciljnoj publici kojoj se Jasmin Ademović obraća mnogo govori i činjenica da je Mandiću, između ostalog, spočitavao i to da je „na nekim sastancima bio mahmuran, osjeti se alkohol kada s nekim sjedite“.

Jasmin Ademović. Facebook

Zbog ovakvog razvoja situacije SDA može zadovoljno trljati ruke. Ademovićeva frakcija NiP-a ionako im je u svakom smislu bliža nego liberalnim i socijaldemokratskim snagama.

Izmaklo kontroli

Lider NiP-a Elmedin Konaković nastojao je manevrirati i pomirljivo djelovati između suprotstavljenih frakcija. Ipak, čini se da je stvar, posebno nakon njegovog imenovanja za ministra vanjskih poslova, prilično izmakla kontroli i da u NiP-u trenutno vlada frakcijski haos. Da stvar bude gora, nije NiP jedina stranka s unutrašnjim problemima, jer sličnu vrstu unutrašnjeg sukoba vidimo i u SDP-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.