MADRIDSKI KLUB

Lagumdžija: Agresija na Gazu i Ukrajinu otvara prostor za sukobe na zapadnom Balkanu

Poštivanje međunarodnog prava je osnova na kojoj počiva savremena civilizacija

Slikano tokom skupštine. Facebook

H. J. I.

17.11.2023

Godišnja skupština Madridskog kluba, Svjetske liderske alijanse, koja se održava u Braziliji, okupila je državne, poslovne, akademske i lidere civilnog društva u okviru priprema za Samit o društvenom razvoju Ujedinjenih nacija 2025. godine.

Društva zajedničke vrijednosti

Zlatko Lagumdžija, član Madridskog kluba, alijanse koja okuplja demokratski izabranih 120 bivših šefova država i vlada, bio je uvodničar na panelu posvećenom izgradnji društava zajedničkih vrijednosti kao okviru održivog razvoja u pravednom i inkluzivnom društvu. 

Poštivanje međunarodnog prava je osnova na kojoj počiva savremena civilizacija. To se danas vidi na 53 aktivna ratna sukoba širom svijeta, a posebno u agresiji na Gazu i Ukrajinu, gdje se na najeklatantniji način urušava međunarodno pravo i nekažnjeno odvija ratni zločin prema civilima.

Lagumdžija je naglasio da se bez zaustavljanja ratnih žarišta u Ukrajini i Gazi kreira prostor za nastavak organizovanog rušenja međunarodnog prava i otvaranje novih sukoba na zapadnom Balkanu s nesagledivim posljedicama po mir i sigurnost u širim evropskim prostorima.

Stanje u BiH

O stanju u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, otvorenim pozivima secesionista na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma Lagumdžija je posebno razgovarao s Maurom Vieirom, ministrom vanjskih poslova Brazila. On ga je upoznao s aktivnostima Bosne i Hercegovine koje se vode na političkom i institucionalnom planu snaženja bosanskohercegovačke državnosti kao faktora očuvanja mira i sigurnosti, kako u zemlji, tako i na međunarodnom planu.

Ministar Vieira je iskazao punu podršku jačanju Bosne i Hercegovine kao faktora stabilnosti šireg regiona s posebnim osvrtom na aktivnosti Brazila kao članice Vijeća sigurnosti UN-a i multilateralnih grupacija vodećih zemalja svijeta. O narednim koracima na pripremi Samita budućnosti na Generalnoj skupštini UN-a u septembru 2024. godine, gdje će se usvojiti dokumenti kojima bi se definirale ključne aktivnosti na realizaciji Održivih razvojnih ciljeva i Agende 2030., između ostalih, dr Lagumdžija je imao iscrpne razgovore sa Guyem Ryderom, zamjenikom generalnog sekretara UN-a, i Georgeom Papanderuom, bivšim premijerom Grčke i predsjednikom Socijalističke Internacionale. Osim Samita budućnosti tema ovih razgovora je bilo i stanje na zapadnom Balkanu kao i koracima koje međunarodna zajednica mora preduzeti na ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine kako bi se spriječio "izvoz" aktuelnih svjetskih kriznih žarišta na ove prostore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.