SLUČAJ ŠOKIRAO JAVNOST

Silovao po Hrvatskoj, robijao pa otišao u BiH i nastavio po starom: Manijak pedofil normalno se šeta gradom i niko ne reagira na to

Prije nekoliko dana uhapšen zbog sumnje da je ponovio isto kazneno djelo

Mustedanagić višestruko je osuđivani pedofil. Provjereno

Z. K.

18.11.2023

U Hrvatskoj je silovao dvojicu dječaka. Robijao je 13 godina, a sada je opet osumnjičen za isti zločin. Još 2010. ekipa emisije Provjereno snimala je priču o Senadu Mustedanagiću kada je osuđen zbog silovanja dvojice maloljetnika. Uhapšen je i osuđen na zatvorsku kaznu. Za isti zločin, dakle silovanje dječaka, osuđen je i u BiH. No tamo nikad nije služio kaznu.

Živio normalno

Ove godine nakon što je pušten iz hrvatskog zatvora, protjeran je iz Hrvatske u BiH. I umjesto da završi iza rešetaka, mjesecima je živio posve normalno. Izvadio je dokumente, zaposlio se. Sve dok prije nekoliko dana nije uhapšen zbog sumnje da je ponovio isto kazneno djelo. 

Prvi put za Provjereno, kao odrastao čovjek, govori jedna od njegovih žrtava. O tome što je proživio, ali i o nepravdi koju nanovno proživljava zahvaljujući aljkavosti pravosuđa.

Mustedanagić višestruko je osuđivani pedofil. Provjereno je o njemu prvi put radilo prilog 2010. godine, a sada je opet u zatvoru zbog sumnje u silovanje, ovaj put 19-godišnjeg mladića.

- Ovdje se desio neki veliki propust, ne znamo čiji. Uglavnom, čovjek koji je presuđeni zločinac, da ga ne zovem manijak, pedofil, šeta se normalno gradom i niko ne reagira na to - kazao je nadređeni iz kompanije u BiH ekipi Provjerenog.

O njemu govori i njegova prva žrtva.

- To su jednostavno rane i ovo sad bilo je kao da vam netko dodaje so i dodatno još reže, eto tako otprilike - kaže Isak Hebilović.

Mustedanagić počinio je silovanje 14-godišnjeg dječaka u Cazinu 2008. godine, pa pobjegao u Zagreb, gdje je počinio ista djela nad dvojicom dječaka 12-godišnjakom i 15-godišnjakom. Otac žrtve koji je tada govorio za Provjereno ponovo se prisjetio traume koju nosi cijeli život.

Bio trener

- Nekako me tješila činjenica da će taj čovjek većinu svoga života provesti u zatvoru - rekao je otac silovanog dječaka.

U Hrvatskoj je osuđen 2010. na 16 godina. Dok je odrađivao kaznu, osuđen je i u Bosni na 12 godina zatvora. U hrvatskoj je kaznu odradio, a u BiH nikada. Jedna od njegovih žrtava, danas odrastao čovjek, prvi put otvoreno progovara o onome što je proživjela kao dijete.

- Ne znam ti opisati, počinjem se znojiti. Kad o svemu tome razmišljam, postajem gnjevan, postajem gnjevan i… što se tiče tog pravosuđa i toga svega, ja tu nemam apsolutno više nikakvog povjerenja, nikakvog - poručuje Hebilović.

Kada je Provjereno 2010. prvi put radilo prilog, 12-godišnjak, kojem je dotični bio trener, ocu je progovorio o onome što mu radi.

- Kako je sin dosta povučen, rekao je da s njim ima test sramežljivosti. Tražio ga je da se skine u gaćice i da ode leći na trosjed. Nakon toga se skinuo i trener, legao kraj njega i počelo je. Nakon što je svr*io na sina, obukao se i rekao sinu da ode odigrati svoj trening i pustio ga kući - ispričao je otac.

@dnevnikhr Provjereno donosi priču o višestruko osuđenom silovatelju maloljetnika. #dnevnikhr #fyp ♬ original sound - DNEVNIK.hr

Prijavili su ga, završio je iza rešetaka. Otkriveno je kako u Zagrebu uopće nije trebao biti jer je lice s međunarodne potjernice. Osumnjičen za silovanje drugog dječaka koji je jedva napunio 14 godina, a kojem je također bio trener, ali dvije godine ranije i 200 kilometara dalje, u Cazinu u Bosni i Hercegovini.

I taj je dječak bio hrabar i progovorio o tome. U Bosni Mustedanagić završava tri mjeseca u pritvoru. Netom prije podizanja optužnice zbog proceduralne pogreške biva pušten na slobodu.

Policija u Zagrebu otkriva kako je u istom klubu zlostavljao još jedno dijete. Sudilo mu se u Zagrebu i završava iza rešetaka. Dok je odsluživao kaznu u Hrvatskoj, presudila mu je i Bosna i Hercegovina za silovanje dječaka. Dobio je 12 godina zatvora.

- Mene su pitali prije suđenja tog u Bihaću, 2017. i 2018., koje nije išlo javno, želim li maksimalnu kaznu ili novčanu odštetu. Rekao sam da želim maksimalnu kaznu za to, ne želim nikakvu novčanu odštetu, to mi nije potrebno, potrebno mi je samo da je ta osoba u zatvoru. I što se događa nakon pet godina? Da je 2023. čovjek slobodan, slobodan! Kako - pita se Isak, žrtva pedofila.

Ponovljeni postupak

U ponovljenom postupku dok je služio kaznu u Hrvatskoj, kazna iz Bosne smanjena mu je na osam godina. Početkom marta biva pušten iz hrvatskog zatvora, o čemu policija obavještava žrtvu.

- Obavijestila ga je da je pušten iz zatvora, međutim bilo je rečeno da će ga sprovesti direktno na odsluženje kazne koja ga je čekala tamo - rekao je otac zlostavljanog dječaka iz Zagreba.

Ali to se nikada nije dogodilo. U martu je u rodnom Cazinu izvadio novu ličnu, zaposlio se, kupio automobil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.