"INSTRUMENT VAŠINGTONA"

Oglasili se iz Ambasade Rusije o Stoltenbergovoj posjeti BiH: "Nešto nije u redu sa logikom"

Smatramo da NATO, bez obzira na svu licemjernu retoriku, jeste agresivni militaristički blok, naveli su

Igor Kalabuhov. Facebook

H. J. I.

20.11.2023

Ambasada Russke Federacije u BiH oglasila se povodom posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga nšoj zemlji. 

Kako oni navode, "izgleda da generalnom sekretaru NATO-a nešto nije u redu sa logikom".

- S jedne strane, govori o destabilizirajućem utjecaju Rusije. S druge, pozdravlja jednoglasnu odluku u Vijeću sigurnosti UN-a o produžetku misije "Althea", koju smatra stabilizirajućim faktorom. Kao što je poznato, Rusija je principijelno podržala ovu odluku.

Pitanje je – kakav je, ipak, Rusija faktor u Bosni i Hercegovini, koju smatra prijateljskom zemljom - naveli su u jednoj objavi na Facebooku.

U drugoj objavi su se osvrnuli na sastanak Stoltenberga i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

- Smatramo da NATO, bez obzira na svu licemjernu retoriku, jeste agresivni militaristički blok, instrument Vašingtona u cementiranju monopolarnog svijeta, sprovođenju neokolonijalističke osvajačke politike u suprotnosti s normama međunarodnog prava.

Sastanak Generalnog sekretara NATO-a s državljaninom Njemačke Kristijanom Šmitom ne znači legitimizaciju Nijemca, već delegitimizaciju NATO-a. Ovaj korak jeste jasna potvrda prezira prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i činjenice da upravo NATO predstavlja destabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini - zaključuju iz Ambasade Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.