ODRŽALI SASTANAK

Borenović sa Satlerom: Izborna korupcija je osnov svake druge vrste visoke korupcije

Osim njih dvojice, sastanku su prisustvovali i lider SDS-a Milan Miličević i šefica političkog odjela Delegacije EU u BiH Elizabet Tomasinec

Sa današnjeg sastanka. PDP

E. Ć.

22.11.2023

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler). 

- Pored ozbiljnih izazova sa kojima se BiH i Republika Srpska realno suočavaju u procesu evropskih integracija, dodatni je problem velika količina neprincipijelnosti i neiskrenosti koji se ispoljavaju u tom procesu - kazao je Borenović.

On je naveo kako je EU put usporen, da smo čak nazadovali u nekim oblastima, te da samo izmjene Izbornog zakona, odnosno usvajanje "paketa integriteta", mogu omogućiti da se vlast osvaja stvarnom voljom građana.

- I dalje su ogromni problemi visoka korupcija, ekonomski pokazatelji, vladavina prava, ali pored svega, jedan od najvećih i najvažnijih prioriteta su izmjene i dopune Izbornog zakona, odnosno usvajanje "paketa integriteta", kako bi se obezbijedili pošteni izbori. Izborna korupcija je osnov svake druge vrste visoke korupcije, to dalje onemogućava ekonomski razvoj, te lična i kolektivna prava i slobode. 

Podržavamo pokrenutu inicijativu za izmjene i uvođenje modernih tehnologija u izborni proces, očekujemo da prijedlog zakona dođe u Parlament i da vidimo postoji li politička volja vladajućih struktura da se glasovima za nova izbora pravila stvore preduslovi i za napredak u drugim oblastima - kazao je Borenović.

Lider PDP-a je istakao da će ti problemi biti rješivi kada budemo imali slobodne i zakonite izbore. Dodao je i kako je zadovoljan što je od Satlera čuo detaljnije o "Paketu rasta" koji je EU namijenila zemljama zapadnog Balkana.

- Bosni i Hercegovini je na raspolaganju milijardu eura sredstava od EU, ali naravno, preduslov je ozbiljno i temeljno sprovođenje reformi. Vidjet ćemo da li će i na koji način vladajuće strukture iskoristiti ovu priliku - poručio je Branislav Borenović.

Inače, osim Borenovića i Satlera ovom sastanku su prisustvovali i lider SDS-a Milan Miličević i šefica političkog odjela Delegacije EU u BiH Elizabet Tomasinec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.