MINISTAR FINANSIJA BIH

Amidžić: Ima li kraja povećanju izdvajanja entiteta za funkcionisanje državnog nivoa

Prema njegovim riječima, struktura budžeta institucija BiH je potrošačka

Amidžić na sjednici Doma naroda PSBiH. N. Šaljić / Avaz

S. S.

23.11.2023

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Srđan Amidžić rekao je danas da bi, prema predloženom budžetu za 2024. godinu, vlastiti prihodi državnih institucija BiH trebalo da rastu 152 na 182 miliona KM.

Amidžić je naveo da je za funkcionisanje državnih institucija od entiteta planirano ukupno milijardu i 150 miliona KM, te upitao ima li kraja povećanju ovih izdvajanja entiteta za funkcionisanje institucija na nivou BiH.

- Sa 750 na 780 miliona KM, pa sa 780 na 865,5, da bi u 2023. godini bilo milijardu i 20 miliona KM - pojasnio je Amidžić.

Prema njegovim riječima, struktura budžeta institucija BiH je potrošačka, navodeći da se u ovogodišnjem budžetu 963 miliona KM potroši na plate i primanja, 200 miliona na materijalne troškove, a svega 90 miliona na višegodišnja i jednogodišnja kapitalna ulaganja.

Odgovarajući na pitanje delegata Doma naroda Želimira Neškovića na koji način je došlo do deficita od 37 miliona KM u budžetu institucija BiH u ovoj godini, Amidžić je rekao da se taj deficit odnosi na 2024. godinu.

Govoreći o potencijalnom privremenom finansiranju za narednu godinu, Amidžić je naveo da privremeno finansiranje nije pitanje za Ministarstvo finansija i trezora, već za sve korisnike budžeta koji nisu htjeli da se ponašaju racionalnije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.