NJUJORK

Lagumdžija predsjedavao prvim sastankom Radne grupe za zapadni Balkan

Saastanak je okupio Stalne predstavnike zemalja Zapadnog Balkana pri UN-u, Evropske unije i UNDP-a

Sa održanog sastanka. Facebook

H. J. I.

23.11.2023

Inauguracijski sastanak "Radne grupe za Zapadni Balkan 2030 za Ciljeve održivog razvoja i Evropsku uniju" održan je kao kooperativna platforma usmjerena na ubrzanje regionalne integracije, prosperiteta i održivog razvoja, te usklađivanje integracije Zapadnog Balkana u EU.

Pod predsjedanjem ambasadora Zlatka Lagumdžije iz Bosne i Hercegovine i ambasadora Maurizija Massarija iz Italije, sastanak je okupio Stalne predstavnike zemalja Zapadnog Balkana pri UN-u, Evropske unije, UNDP-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Slovačka, Slovenija, Češka Republika, Misija Europske unije i predstavnik Kosova).

Zajednička predanost i saradnja

Današnji početak "Radne grupe za Zapadni Balkan 2030 za Ciljeve održivog razvoja i Evropsku uniju" istaknuo je zajedničku predanost i saradnju prema pristupu Zapadnog Balkana EU-u te usklađivanju akcija za SDG s EU Green Deal-om.

Svečanost lansiranja grupe, uz sudjelovanje administratora UNDP-a, USG Achima Steinera, omogućila je početnu kvalitetnu razmjenu mišljenja o načinima boljeg održavanja saradnje unutar regije s ciljem postizanja održivog razvoja i socioekonomskog rasta prema UN-ovoj Agendi 2030.

Ambasador Lagumdžija istaknuo je važnost zajedničkih napora.

- Naša predanost ovoj saradnji odražava našu zajedničku viziju o održivoj i integrisanoj budućnosti Zapadnog Balkana u okviru Europske unije - rekao je.

Lagumdžija je naglasio da je imperativ usklađivanja regije sa Ciljevima održivog razvoja (SDGs) i ciljevima agende Evropske unije, kao i potrebu snažne saradnje i zajedničkog napretka unutar Zapadnog Balkana. Lagumdžija je istaknuo važnost iskorištavanja novih prilika i unapređivanja razvoja cjelovite ekonomske zajednice Zapadnog Balkana.

Regionalno povezivanje

Nadalje, naglasio je nužnost regionalnog povezivanja u područjima zelenih inicijativa, zdravstva, digitalnog napretka, obrazovanja i ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana. Istaknuo je važnost integrisanja tih zajednica u relevantne procese integracije Evropske unije, naglašavajući ključnu ulogu usklađivanja regionalnih aspiracija s širim europskim okvirom.

Isto tako je naglasio da će predstavnici iz različitih okruženja, uključujući sistem Ujedinjenih naroda, akademsku zajednicu, naučnu zajednicu, medije i nevladine organizacije biti pozvani da doprinesu sveobuhvatnijem i produktivnijem angažmanu Grupe u specifičnim temama diskusije. UN rezidentni koordinatori na području Zapadnog Balkana bit će također uključeni kako bi aktivno sudjelovali i davali savjete u radu Grupe.

Lagumdžija je pozdravio jučerašnju dostavu pisma gospodina Borelja Vladi BiH od strane ambasadora EU iz Briselske Grupe za Zapadni Balkan u Sarajevu. U pismu, gospodin Borelj pruža podršku pristupanju BiH EU i podržava očekivani početak pregovora za decembar 2023. godine.

Proces pristupanja EU

Ovaj značajan događaj potvrđuje osnovne ciljeve i ove Radne grupe i povezane inicijative. Nadalje, istaknuo je važnost pružanja podrške Moldaviji i Ukrajini dok prolaze putem prema članstvu u EU. Međutim, naglasio je princip da ni jedna od ovih zemalja ne bi trebala ići ispred bilo koje zemlje Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU.

Ambasador Massari potvrdio je ovaj sentiment u svojem govoru, ističući:

- Usklađivanje naših akcija s Europskim zelenim planom ne samo da osigurava regionalni napredak, već jača i naše partnerstvo prema zajedničkim ciljevima održivosti i rasta - poručio je ambasador.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.