HRVATSKI MINISTAR

Grlić Radman: Bit ćemo kao i do sada najangažiraniji advokati BiH na njenom evropskom putu

Smatramo da BiH treba ostvariti evropsku perspektivu, kazao je Grlić Radman

Grlić Radman: Pozdravili politički trud BiH. Avaz

24.11.2023

Gordan Grlić Radman, hrvatski diplomata i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, danas je održao sastanak s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Sarajevu. 

Daljnji napredak

Grlić Radman je tom prilikom na press konferenciji čestitao na značajnim reformskim rezultatima koji su postignuti na području evropskih integracija.

- Ovdje dolazim s brojnom delegacijom uz podršku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, kako bismo pozdravili politički trud BiH, a prije svega strpljenje. Sve je to bilo potrebno kako bi se nešto dobro i pozitivno postiglo. 

To smatramo mi u Hrvatskoj koji smo postigli sva vanjskopolitička postignuća, a ono što nam je preostalo je briga za jugoistok Evrope, za stabilnost i evropsku perspektivnost zapadnog Balkana, a prije svega BiH s kojom dijelimo najbližu granicu. Želimo da i BiH jednako kao što je to i Hrvatska uslovi svoju evropsku perspektivu – kazao je Grlić Radman.

Mislim da je, dodao je, upravo takav način djelovanja uz našu snažnu podršku, ali i svih ostalih zemalja članica EU, koji, naravno, ovdje uključuje prije svega dogovor, ali i nužan kompromis da je to najbolja garancija daljnjeg napretka BiH.

- Smatramo da BiH treba ostvariti evropsku perspektivu. Takav način djelovanja, koji uključuje dogovor i nužan kompromis najbolja je garancija napretka BiH. I sama EU se nalazi pred mnogo izazova, pred krupnim odlukama, otvaranjem pristupnih pregovora. Hrvatska se čvrsto i iskreno zalaže da se BiH uključi u taj proces i da se pristupni pregovori otvore čim prije - istakao je.

- Želim ohrabriti političke lidere u BiH u nastavku rada na reformama, kako bi ovdje imali još jače argumente u korist otvaranja pristupnih pregovora. Kada govorimo o reformama, to podrazumijeva i promjenu Izbornog zakona koji označava sigurnost države i Ustava. Čvrsti temelji za stabilnu prosperitetnu evropsku BiH – kazao je Grlić Radman.

Pored dosadašnje pomoći koju je Hrvatska pružila BiH na području prijenosa znanja kroz razvojnu i regionalnu saradnju te druge projekte, predložio je pokretanje i zajedničke komisije o evropskom partnerstvu za šta, kako kaže, postoji pravni okvir.

Politika saradnje

- Hrvatska je spremna na raspolaganje staviti ekspertizu, znanje i iskustvo u vezi s uspostavom pregovaračih struktura kao i komuniciranja s evropskim institucijama. Spremni smo ustupiti naše stručnjake sukladno interesu i potrebama BiH. Time bi se uspostavila dugoročna struktura koja će biti od koristi i nakon započinjanja pristupnih pregovora – istakao je.

Dodao je da je politika Hrvatske vlade politika saradnje i želje da se iznađu rješenja.

- Temelj i osnovica demokratije je dijalog. Bit ćemo kao i do sada najangažiraniji advokati BiH na njezinom evropskom putu, na puti prema EU – završio je Grlić Radman.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.