ORONULI SIMBOL

Skenderija je ruševina iz koje svi bježe

Nakon 54 godine postojanja Skenderija je suočena s propadanjem, mogućom prodajom, brigama zakupaca i potrebom za ozbiljnom obnovom

Skenderija: Zaštitni znak propada. N. Saljić / Avaz

N. Č.

24.11.2023

Skenderija će 29. novembra proslaviti svoj 54. rođendan. Zaštitni znak Sarajeva već nekoliko desetljeća polako, ali sigurno propada. Određen broj poslovnih prostora radi „na aparatima“, dok ih većina nije u funkciji. Od urušavanja krova na Ledenoj dvorani prošlo je 11 godina i on nikada nije popravljen.

Situacija sve gora

Dok se političari sukobljavaju u vezi sa sudbinom Skenderije i time treba li biti prepuštena privatnom kapitalu ili obnovljena isključivo od države, u sve težoj situaciji se nalaze oni koji žive od Skenderije.

Vlasnica zanatske radnje kaže da je tu više od dvadeset godina te da za sve to vrijeme nije bilo apsolutno nikakvih ulaganja u ovaj centar.

- Ovakvo stanje vodi samo u očaj. Iskreno se nadam modernizaciji. Mušterija je sve manje - kaže ona za „Avaz“.

U trenutku razgovora s njom radnja je bila prazna. Kaže da prije nije bilo tako, ali su s vremenom mnoge njene kolege otišle, a za njima i kupci.

U kompleks se godinama ništa ne ulaže. N. Šaljić / Avaz

Pusti snovi

Jedan zakupaca kaže da su priče o rušenju pusti snovi.

- Razgovarao sam nedavno s vlasnikom prostora, ni on ne zna kakva nas sudbina čeka. Ono što je sigurno jeste da je stanje očajno, katastrofalno. Uostalom, pogledajte oko sebe. Osim radnika na platou, ne vidite nikoga. Ko će i doći u ovo ruglo. Srušiti se ne smije. Životima ćemo je braniti, ali trenutno stanje nije rješenje - kazao je on.

Krajnje je vrijeme da se po pitanju Skenderije nešto uradi, građani zaslužuju obnovljeni sportsko-kulturni kompleks koji neće biti zakrčen tajkunskim zgradama koje će zagušiti protok zraka u centru grada.

Rijetki su ostali

I dok politika ne može pronaći rješenje za Skenderiju, a u pozadini se kuju planovi u koji su uključeni i različiti tajkunski interesi, za to vrijeme jedan od simbola Sarajeva je u sve gorem stanju. U privrednom centru koji prokišnjava ostali su još samo rijetki i pitanje je dana kada će on potpuno biti ispražnjen. Dvorana odavno ne ispunjava moderne standarde, a o ostatku kompleksa, koji je doslovno u ruševnom stanju, suvišno je i govoriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.