GRADAČAC

U kompleksu Spomen-obilježja „Ljiljan“ otvorena Spomena-soba braniteljima BiH: Širiti kulturu sjećanja, pamtiti herojsku odbranu

Osim Spomen-sobe, predstavnici boračkih organizacija, građani Gradačca su prisustvovali i prezentaciji ratne zemunice

Svečanost na Spomen-obilježju „Ljiljan“. H. Čalić

H.Čalić

26.11.2023

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je na Spomen-obilježju „Ljiljan“, 14 kilometara zapadno od Gradačca, danas je upriličena svečanost, na kojoj je otvorena Spomen-soba, sa predmetima iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

Pored toga, predstavnici PL i ostalih boračkih organizacija su prezentovali novosagrađenu ratnu zemunicu, autentičnu kao one iz kojih su branitelji oslobodili nekoliko privremeno zaposjednutnih naselja Gradačca, te tranšeu.

- Poznato je da je gradačačko ratište bio jedno od najtežih, a isto tako poznato je da su vitezovi 107. Viteške brdske brigade Gradačac u dejstvu sa jedinicama 2. Korpusa Armije Republike BiH, odolijevali svim napadima neprijatelja. U bici „Zapad“ oslobodili smo naselja Rajska, Novalići Jesenica, a 22. oktobra 1992. godine smo zaustavili oklopni voz i zarobili velike količine oružja, oruđa i muniicije - kaže predsjednik PL Gradačac i predsjednik građevinskog odbora ovog spomen-kompleksa Tasin Okić.

Okić je istakao da su ovo bili razlozi, što je na koti Bandera 2017. godine uz pomoć poduzetnika Grada Gradačca, vlasti TK-a i drugih sagrađen Spomenik svim braniteljima BiH „Liljan“ visok 16 metara, sa koga pogled puca skoro po cijeloj Bosanskoj Posavini. Ovo je, ističe Okić, sveto mjesto, na koga ljudi, djeca, turisti dolaze iz svih krajeva BiH, da odaju počast braniteljima Gradačca.

- Mi smo u Spomen-sobi izožili predmete, kao što su: sredstva veze, ratne vojničke uniforme, dokumente, dijelove ratne bolnice, policije, Civilne zaštite. To je naša historija, i mi moramo njegovati kuturu sjećanja, nikada ne zaboraviti žrtvu onih koji su svoje živote dali za našu državu, za slobodarski Gradačac - rekao je Okić.

U ovom kompleksu je izgrađen i veliki cvijet „Srebrenice“, te dječije igralište, a u planu je i izgradnja amfiteatra, za časove historije, predavanja, susrete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.