POVEĆANA ZABRINUTOST

Sanskom Mostu prijeti ekološka katastrofa: Građani zabrinuti zbog ugroženog zdravlja, ali i prihoda

Mještani naselja Gorice kažu - bit će primorani prodati zemlju zbog činjenice da ih okružuju kopovima

Stanovnici okruženi bagerima i ugljem. FTV

N. H. / FTV.ba

27.11.2023

Ekološka katastrofa u Sanskom Mostu na vidiku, briga onih koje bi se time trebali pozabaviti uglavnom se i završava samo na - zabrinutošću.

Jer većih intervencija nema. Za to vrijeme rudnik uglja pozicioniran nedaleko od samog središta grada pravi brojne probleme. Od zdravstvenih do imovinsko-pravnih, piše FTV.

Stanovnici okruženi bagerima i tonama zemlje i uglja, kažu, na to su već navikli, no ugroženo im je zdravlje, ali i prihodi.

- Ustajem svako jutro u pola 5 i već se osjeti ugalj, stvara nam i prašinu po poljoprivrednom zemljištu, tako da je ugrožena i hrana za stoku. Trenutno je šest sela ugroženo, ima i sela koja bi se momentalno morala iseliti jer ne mogu živjeti - priča Huzeir Mehić, mještanin naselja Skucani Vakuf.

Odsječena putna komunikacija 

Iskopavanje uglja iz već postojećih kopova nije bilo dovoljno, pa je prije nekoliko mjeseci pomjereno i riječno korito. Upravo zbog toga na nekim je mjestima bila odsječena i putna komunikacija. Sada su se u jednom od kopova otvorile i podzemne vode.

- Otvorilo se vrelo prečnika dva metra. Za dva dana padavina stvorilo se jezero u samom iskopu, kojem trebaju još 3-4 metra da se napuni. Kad se jezero napuni, postoji velika opasnost da čitavo naselje Cerići u Fajtovcima bude poplavljeno - upozorava Faruk Beširević, član neformalne grupe građana Život na uglju.

Uskoro neće moći do kuća

Mještani naselja Gorice kažu - bit će primorani prodati zemlju zbog činjenice da ih okružuju kopovima, pa uskoro neće moći doći do kuća. Narušeni su i privatni posjedi. Vlasti su svjesne problema.

- Nažalost, kad su u pitanju ovi problemi, ingerencije su u nadležnosti Federalnog rudarskog inspektora i drugih inspekcija koje nisu na nivou općine. ono što jeste na nivou naše općine, naše inspekcije su izlazile na teren i kažnjavale samu firmu Lager, međutim, to nije urodilo plodom - ističe načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Pretpostavlja se da je iskopavanje uglja zagadilo i rijeku Blihu, a to je ugrozilo i najveći turistički potencijal Sanskog Mosta - vodopad rijeke Blihe, pa se mještani pitaju – ko je odgovoran i do kad ovako?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.