DRŽAVNI MINISTAR

Košarac: "Zabrinjavajuće je da će bošnjački dvojac u Predsjedništvu BiH blokirati izbor generala OS BiH"

Kako bi u očima svojih zapadnih mentora bili "dobri momci", pustit će odluke u Vijeću ministara BiH, ali će ih blokirati u Predsjedništvu BiH

Staša Košarac. Fena

N. H.

27.11.2023

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je da su izuzetno zabrinjavajuće informacije da će, kako je naveo, "bošnjački dvojac u Predsjedništvu BiH blokirati izbor generala OS BiH". 

- Ukoliko se ove najave obistine, to će značiti dodatnu potvrdu perfidne i licemjerne politike struktura iz FBiH - rekao je Košarac. 

Prvo su mjesecima opstruisali imenovanja novih generala na komandne pozicije, pa je Helez, nakon upozorenja iz omiljenih mu NATO i EUFOR struktura, dostavio Predsjedništvu BiH spisak. Sada očigledno pokušavaju da dodatno odugovlače proces preko Denisa Bećirovića, poručio je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

- Ne mare oni za zakon, niti za činjenicu da je Senadu Mašoviću prije dvije godine istekao mandat. Cilj je samo jedan - spriječiti imenovanje srpskog generala na poziciju. Prepoznata je njihova sračunata i podmukla taktika - rekao je Košarac, pa nastavio:

- Kako bi u očima svojih zapadnih mentora bili "dobri momci", pustit će određene odluke u ministarstvima ili u Vijeću ministara BiH, ali će ih blokirati u Predsjedništvu BiH putem Bećirovića. Onda će nama pričati kako tobože nad njim nemaju kontrolu, kako ne poštuje dogovore i slično. Ali on će i dalje opstruisati.

Prema njegovim riječima, takav scenarij trojka je već oprobala kod Istočne nove interkonekcije.

- Bošnjački ministri su u Vijeću ministara BiH dali saglasnost za pokretanje pregovora sa Srbijom radi zaključivanja sporazuma o realizaciji ovog strateškog projekta, ali Bećirović to stopira u Predsjedništvu BiH - naglasio je Košarac.

Na kraju je dodao da "Na perfidan način taktiziraju i ciljano opstruišu projekte važne za Republiku Srpsku, kao i imenovanje Srba na rukovodeće pozicije na zajedničkom nivou. A onda nam, bez trunke srama, drže slovo o tome kako Srpska nešto blokira", te upitao kako da nastave raditi ili bilo šta dogovoriti s ljudima koji su pratioci politike "do podne jedno, a od podne drugo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.