DAN SOLIDARNOSTI

Palestinska zajednica u BiH pozvala bh. vlasti da nastave podržavati plemenitu borbu palestinskog naroda

Više od sedamdeset godina kasnije, palestinski narod još čeka svoju davno zakašnjelu slobodu te nezavisnost

Palestinska zajednica u BiH: Samo okončanje izraelske nekažnjivosti može stvoriti put ka miru. N. Šaljić/Avaz

N. Aj.

29.11.2023

Pozivamo i vlasti Bosne i Hercegovine da nastave podržavati plemenitu borbu palestinskog naroda i međunarodno pravo, poručili su iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Ove godine, ovaj dan se obilježava u sjeni izraelske agresije i genocida u Gazi.

Najšira podrška

Generalna skupština je 1977. godine proglasila 29. novembar Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom (rezolucija 32/40 B). Tog dana, 1947. godine, Skupština je usvojila rezoluciju o podjeli Palestine (rezolucija 181 (II)) Rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom također potiče države članice da nastave davati najširu podršku i publicitet obilježavanju Dana solidarnosti.

Iz Palestinske zajednice u BiH ovim povodom podsjetili su da je na današnji dan 1947. godine, prije 76 godina, Generalna skupština usvojila rezoluciju 181(II), nepravedno odlučivši da se Palestina podijeli, bez pristanka njenog naroda, protiv njihove volje i uz očigledno zanemarivanje njihovog prava na samoopredjeljenje. Nekoliko mjeseci kasnije, Izrael je nasilno etnički očistio dvije trećine palestinskog naroda sa njihove zemlje i uništio više od 400 gradova i sela, nasilno otvorivši put  prisilnoj akviziciji više od tri četvrtine palestinske teritorije, daleko iznad onoga što mu je dodijeljeno planom podjele.

Podsjetili su također kako je 1967. godine, prije 56 godina, Izrael okupirao ono što je ostalo od palestinske teritorije, što je činilo 22 posto historijske Palestine, uključujući Zapadnu Obalu, Istočni Al-Kuds (Jerusalem) i Pojas Gaze.

- Dok je Izrael uspostavljen 1948. i ubrzo nakon toga primljen u Ujedinjene nacije – čak i dok je palestinski narod tragično podnosio svoju Nakbu i iako je palestinsko pitanje ostalo neriješeno – više od sedamdeset godina kasnije, palestinski narod još čeka svoju davno zakašnjelu slobodu te nezavisnost i mjesto koje im pripada među zajednicom svih naroda. Ispravljanje ove teške nepravde poštovanjem ljudskih prava i međunarodnog prava, od suštinskog značaja za garantovanje slobode i prava palestinskog naroda i pravedno rješenje koje uspostavlja istinski mir, sigurnost i suživot za oba naroda. Ova nepravda traje sa svojim svakodnevnim udjelom u gubitku ljudskih života, nasilju, patnji i teškoćama, ugnjetavanju, kolonizaciji, zatvaranju i progonjenju, te kolektivnim kaznama. Pa ipak, naš narod, iako je ostao uskraćen za većinu osnovnih prava, ostaje privržen miru i vladavini prava i rezolucijama Ujedinjenih nacija kao putu ka njegovom ostvarenju - piše u saopćenju.

"Tražimo slobodu"

Naveli su, također, kako je palestinski narod stao rame uz rame i podržao mnoge narode u njihovoj borbi za oslobođenje i nezavisnost te svjedočio sticanju njihove slobode pošto su kolonijalizam i aparthejd okončani u njihovim zemljama uz podršku međunarodne zajednice, te dodano:

- Podsjećamo na riječi heroja Nelsona Mandele, koji je, razmišljajući o nedjeljivosti slobode, izjavio: "Naša sloboda je nepotpuna bez slobode palestinskog naroda". Nikada nismo prestali da tražimo svoju slobodu svim mogućim mirnim, političkim, diplomatskim, pravnim sredstvima. Prošle su decenije od potpisivanja Sporazuma iz Osla, privremenih sporazuma koji su u roku od pet godina trebali dovesti do nezavisnosti Države Palestine i mirovnog sporazuma koji rješava sva pitanja konačnog statusa. Priznali smo tada Izrael na granicama iz 1967. i do danas Izrael odbija uzvratiti, ne samo odbijajući da prizna Državu Palestinu, pa čak i samo pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje, već i aktivno provodeći svoje kolonijalne aktivnosti naseljavanja na teritoriji okupirane Države Palestine, teškim kršenjem rezolucija UN-a i međunarodnog prava, uključujući humanitarno i krivično pravo, i ometanjem naše nezavisnosti. Takvim nezakonitim politikama i radnjama, koje je međunarodna zajednica dosljedno osuđivala i odbacivala, uključujući posljednju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a br.2334 (2016), Izrael učvršćuje svoju okupaciju. Pozivamo međunarodnu javnost da ispuni svoje obaveze da se hitno okonča genocid i agresija na Gazu, da odbaci nezakonitu situaciju stvorenu politikom i mjerama Izraela u okupiranoj Palestini, uključujući istočni Jerusalem, da ne pruža pomoć ili podršku u održavanju ove situacije i da se napravi razlika između teritorije okupacione sile i okupirane teritorije, kako bi se osigurala odgovornost i doprinijelo okončanju ove agresije. Pozivamo i vlasti BiH da nastave podržavati plemenitu borbu palestinskog naroda i međunarodno pravo - navedeno je u saopćenju, te dodano:

- Samo okončanje izraelske nekažnjivosti može stvoriti put ka miru. Individualno i kolektivno djelovanje je od vitalnog značaja za odvraćanje od daljnjih kršenja, osiguravanje pravde za generacije palestinskih žrtava i spašavanje budućih generacija od ugnjetavanja, pokoravanja i prisilnog izgnanstva, omogućavajući im da ispune obećanje vlastitog postojanja, svog samoopredjeljenja. Samo takvo djelovanje može otvoriti novo poglavlje u kojem će biti moguć istinski i trajni palestinsko-izraelski mir.

Najplemenitija svrha

Mir je najplemenitija svrha, a mi i dalje težimo njegovom ostvarenju, naveli su.

- Na ovaj dan međunarodne solidarnosti s palestinskim narodom, naglašavamo da je ovo hitno pitanje i pozivamo da se ne štedi trud i ostajemo zahvalni svima onima koji se čvrsto i plemenito zalažu za međunarodno pravo i ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog narod i mir. Čekamo dan kada ćemo zajedno proslaviti slobodu našeg naroda u nezavisnoj državi Palestini, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i poželimo dobrodošlicu svima u Jerusalemu pomirenom sa svojim originalnim imenom, Gradom mira - zaključeno je u saopćenju Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.