SPECIJALNI IZASLANIK VB

Pič boravio u posjeti BiH: Pozivam sve učesnike u vlasti da nastave održavati pozitivan momentum

U našem nemirnom svijetu, sada više no ikada, trebalo bi da zajednički radimo na našim vrijednostima i boljoj budućnosti, poručio je

Stjuart Pič. Facebook

H. J. I.

29.11.2023

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, lord Stjuart Pič (Stuart Peach), boravio je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 26-29. novembra.

Posjeta Bosni i Hercegovini počela je u Memorijalnom centru Srebrenica gdje se upoznao sa naporima Centra da izgradi dugotrajan, svjetski poznat centar za istraživanje i historiju. U razgovoru sa mladima koji rade u Memorijalnom centru istakao je ključnu ulogu koja ova institucija ima u „razumijevanju šta se dogodilo, kako o tome govoriti, kako izgraditi dijalog i kako naučiti lekcije da bi se spriječilo ponavljanje“.

Brojni sastanci

U Sarajevu, lord Pič se susreo sa predstavnicima vlasti i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, uključujući komandanta snaga EUFOR-a, generalmajora Habermajera (Habermayer( i šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU, ambasadora Satlera (Johann Sattler). U susretima sa predsjedavajućim Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, ponovio je kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te naporima BiH da ostvari veću sigurnost, stabilnost i prosperitet za sve građane. Pri susretu sa gradonačelnicom Karić i predsjedavajućim Gradskog Vijeća Grada Sarajeva Ademovićem, pozdravio je njihovu inicijativu za pružanje podrške osobama koje su doživjele rodno-zasnovano nasilje širom zemlje i promoviranje većeg stepena zaštite ranjivih grupa.

Dijalog i kompromis

Na kraju posjete, lord Pič je istakao iskustvo i predanost civilnog drušva i dijela političara napretku ove zemlje. Svoje sagovornike je potaknuo da ostanu predani konstruktivnoj saradnji, dijalogu i kompromisu, kao jedinom načinu da se učini pozitivan pomak koji će donijeti dobrobit svim građanima.

Osvrnuo se na posjetu kazavši: 

- Na odlasku iz Bosne i Hercegovine, pozivam sve učesnike u vlasti da nastave održavati pozitivan momentum za sve građane. U našem nemirnom svijetu, sada više no ikada, trebalo bi da zajednički radimo na našim vrijednostima i boljoj budućnosti. Ne posustati i ne pridružiti se etničkim podjelama, govoru mržnje i onima koji su isključivo usmjereni na prošlost. Mladi u ovoj zemlji zaslužuju bolju budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.