DVIJE TONE

Federalna sanitarna inspekcija zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske zbog pesticida

Nakon utvrđivanja postojanja nedozvoljenih supstanci naređeno je uništavanje mandarina na propisan način

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja s pojačanim nadzorom uvoza mandarina. Društvene mreže

N. Č.

29.11.2023

Federalna sanitarna inspekcija, na Graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Bijača, 23.11.2023. godine zabranila je uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske zbog prisustva pesticida klorpirifos, čija je upotreba zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

- Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla - navedeno je u saopćenju Federačne sanitarne inspekcije.  

Nakon utvrđivanja nedozvoljenih supstanci, uvoz kontrolisane pošiljke mandarina, ukupne težine dvije tone, je zabranjen, a naređeno je njeno uništavanje na propisan način.

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja s pojačanim nadzorom uvoza mandarina putem graničnih prijelaza na području Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9.11.2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.