BANJA LUKA

Koalicioni partneri u RS dogovorili budžet: Usvajanje u prvoj polovini decembra

Budžet iznositi pet milijardi i 735 miliona KM i veći je za 212 miliona KM u odnosu na rebalans za ovu godinu, a za 352 miliona KM u odnosu na budžet

Sa sastanka koalicionih partnera. Srna

S. S.

29.11.2023

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da je obezbijeđena fiskalna stabilnost u RS uprkos svim blokadama na međunarodnom planu kojima je izložena i najavio usvajanje budžeta za narednu godinu u parlamentu u prvoj polovini decembra.

- Ovo je bila najizazovnija godina u kojoj su nam predviđali krah, kolaps, bankrot... Sada su se polako stišali ti glasovi kada su vidjeli da postoji fiskalna stabilnost i da je, i pored brojnih blokada i na međunarodnom i unutrašnjem planu, obezbijeđena finansijska stabilnost, funkcionisanje svih javnih ustanova i službi - rekao je Stevandić, koji je i predsjednik US.

On je na konferenciji na novinare u Banjoj luci, nakon sastanka rukovodstva RS sa predstavnicima vladajuće koalicije u RS, rekao da bi u 2024. RS trebalo da ima manje obaveza po pitanju plaćanja vanjskih obaveza.

Pozitivna iznenađenja

Stevandić je najavio usvajanje budžeta na sjednici Narodne skupštine RS između 12. i 15. decembra.

- Za razliku od ranijih godina kada je budžet usvajan krajem decembra, sada će biti usvojen u prvoj polovini decembra, što je najranije usvajanje budžeta u posljednjih pet godina i govori o ozbiljnosti i svjesnosti sa kakvim smo se izazovima susreli i kako najbolje da se suočimo sa izazovima u 2024. godini - rekao je Stevandić.

On je istakao da je, na iznenađenje mnogima, omjer budžeta za 2024. povećan, da je više od 120 miliona KM predviđeno za boračke kategorije, isto toliko za penzionere i za zdravstvo.

- To je više od 300 miliona KM koji prave ogromnu razliku na prethodni budžet i pored teške situacije. Ovo što je do sada urađeno u 2023. i kako je planiran budžet za 2024. je na iznenađenje mnogih - rekao je Stevandić.

On je istakao da je interni dogovor koalicionih partnera da "po dubini uozbilje" funkcionisanje svih direktora i institucija, što bi trebao da bude zamajac za neka pozitivna iznenađenja u 2024. godini.

Veći nego proće godine

Premijer RS Radovan Višković rekao je novinarima nakon sastanka da će budžet iznositi pet milijardi i 735 miliona KM i veći je za 212 miliona KM u odnosu na rebalans za ovu godinu, a za 352 miliona KM u odnosu na budžet.

Sastanku su, osim predsjednika RS Milorada Dodika, prisustvovali predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministrica finansija Zora Vidović, te lideri US Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović i generalni sekretar NPS-a Diko Cvijetinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.