UZ SAGLASNOST PACIJENATA

Stikeri za onkološke i hematološke pacijente unaprijedit će zdravstvenu zaštitu u Tuzli

Stikeri koje će imati pacijenti omogućit će bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu za njih

Stikeri će omogućiti pravo prioriteta. Dom zdravlja Tuzla

N. Č.

30.11.2023

Na press konferenciji u JZNU Dom zdravlja „ Dr Mustafa Šehović“, prezentirana je inicijativa koja ima cilj unapređenje zdravstvene zaštite za onkološke i hematološke pacijente u Domu zdravlja Tuzla. Stikeri koje će imati spomenuti pacijenti omogućit će bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu za njih, posebno kada se zna da je i stigmatizacija javnog iznošenja vrste bolesti, uvijek imala nelagodu za same pacijente.

Pravo prioriteta

Donesena je i odluka kojom se utvrđuju tačna prava spomenutih pacijenata.Ona se odnose, prije svega, na pravo prioriteta onkoloških i hematoloških pacijenata, prilikom ostvarivanja zdravstvenih usluga isključivo i samo u Službama Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla.

Pravo prioriteta pacijenti će dokazivati uvidom u zdravstvenu legitimaciju, lijevi gornji ugao, gdje će biti zalijepljen stiker, a medicinsko osoblje je već upoznato s tim tako da će se ublažiti „nelagoda“ obraćanja i ukazivanja na to o kojoj bolesti se radi. Samim tim svakom onkološkom i hematološkom pacijentu garantuje se pravo na samoodlučivanje i povjerljivost podataka o njegovom zdravstvenom stanju.

Brža i efikasnija zaštita za onkološke i hematološke pacijente u Tuzli. Dom zdravlja Tuzla

Bitan podatak koji je naveden na press konferencije jeste da se radi o dobrovoljnoj saglasnosti onkoloških i hematoloških pacijenata, uz potpis izjave, nakon čega se stiker i distribuira na zdravstvenu legitimaciju.

Poboljšanje statusa

Ova kao i prethodne incijative organizacionog odbora je finalizirana uz sveobuhvatnu akciju svih relevantnih faktora, kako bi se poboljšao status i zdravstvena usluga prema onkološkim i hematološkim pacijentima, na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Kako je rečeno, svaka dobra ideja ma odakle došla da se na bilo koji način poboljša zdravstvena usluga prema pacijentima a na opće zadovoljstvo svih, bit će uvijek podržana i, što je najvažnije, realizovana u skladu s mogućnostima. Ovo se odnosi i na ostale kategorije pacijenata koje imaju specifične potrebe kada je riječ o zdravstvenim uslugama.

Na press konferenciji novinarima su se obratili: prof. dr Samir Mačković, direktor ustanove, dr. Snežana Hrustić, šef u Centru s ambulantama i mr. sci. Nedim Osmanović, predsjednik organizacionog odbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.