EUROPARLAMENTARKA

Zovko u Vašingtonu istakla ključnu ulogu saradnje SAD-a i EU-a u rješavanju Izbornog zakona u BiH

Upozorila je da je presudno poštivati princip podjele vlasti prema Dejtonsko-pariškom mirovnom sporazumu

Željana Zovko. Emica Elvedji/PIXSELL/EU2020HR

FENA

30.11.2023

Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, članica Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama te stalna predstavnica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za odnose sa SAD-om, trenutno učestvuje na 87. međuparlamentarnom sastanku Transatlantskog dijaloga zakonodavaca (TLD) u SAD-u.

Misija Delegacije EP-a za odnose sa SAD-om započela je u State Departmentu u Vašingtonu. Zovko se tamo susrela sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za Evropu i euroazijska pitanja Juri Kim, te tom prilikom istakla neophodnu saradnju između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u multilateralnim organizacijama te na području zapadnog Balkana, saopćeno je iz ureda hrvatske europarlamentarke.

Poštivanje podjele vlasti

Zovko je posebno naglasila važnost zajedničkih napora američke administracije i EU-a u pomoći rješavanju Izbornog zakona BiH jer je to ključno za stabilnost i evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Upozorila je da je presudno poštivati princip podjele vlasti prema Dejtonsko-pariškom mirovnom sporazumu, navodeći također primjer Sporazuma na Veliki petak, koji su oba rezultat uspješne saradnje EU-a i SAD-a te ih, po njezinim riječima, treba očuvati.

Tokom posjeta State Departmentu, Zovko se također sastala sa zamjenicom pomoćnika sekretara u Odjelu za energetiku Laurom Lohman. Razmijenile su mišljenja o saradnji Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u području LNG terminala i diversifikacije energije kao snažne podrške energetskoj nezavisnosti ne samo Hrvatske već i regije, posebno u kontekstu smanjenja ovisnosti o ruskom energentu.

Kontinuirani angažman

Današnji radni sastanci zaključeni su susretom s predstavnicima Heritage Foundation i razmjenom mišljenja o republikanskom pristupu i trenutnom globalnom stanju i predstojećim američkim predsjedničkih izborima.

Podsjetimo, ova posjeta SAD-u označava kontinuirani angažman zastupnice Zovko u jačanju transatlantskih odnosa kroz različite parlamentarne uloge. Zovko je također u ime Kluba zastupnika EPP-a pregovarala na najnovijem izvještaju o odnosima EU-a i SAD-a, a koji je usvojen na Odboru za vanjske poslove EP-a ranije ovog mjeseca. Cilj ovogodišnjeg Transatlantskog dijaloga je sagledati zakonodavne planove EU-a i SAD-a te razmijeniti mišljenja o načinima osnaživanja transatlantske saradnje u područjima od zajedničkog strateškog interesa, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.