SARAJEVO

Šumarski fakultet međunarodnom konferencijom u hotelu "Radon Plaza" obilježio 75 godina postojanja

Do danas smo obrazovali više od 4.000 diplomiranih inžinjera i bačelora šumarstva i hortikulture, kazao je prof. dr. Ahmet Lojo

Dekan Šumarskog fakulteta - Avaz
Veliki broj prisutnih stručnjaka na konferenciji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

1.12.2023

Univerzitet u Sarajevu - Šumarski fakultet obilježava danas 75 godina Međunarodnom konferencijom u hotelu „Radon Plaza“ u Sarajevu, uz sudjelovanje 150 gostiju ih BiH, regiona i Evrope.

Temeljna institucija

Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu temeljna je institucija visokog šumarskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini s održivom tradicijom od 1948. godine. Jedna je od članica najvećeg i najstarijeg Univerziteta u našoj zemlji od njegovog osnivanja, Univerziteta u Sarajevu.

- Šumsko bogatstvo Bosne i Hercegovine, kao i potreba za njegovim racionalnim korištenjem i unapređenjem, bili su glavni argumenti za osnivanje prvih institucija za obrazovanje šumarskih stručnjaka na njenim prostorima. Imamo sreću i čast da kao djelatnici Šumarskog fakulteta baštinimo 75 godina historije koju su započele naše starije kolegice i kolege, koji su vizionarski razvijali Fakultet. 

Do danas smo obrazovali više od 4.000 diplomiranih inžinjera i bačelora šumarstva i hortikulture koji su svojim znanjem i radom služili i služe domovini i pozivu, za koji su godinama pripremani i osposobljavani na našem Fakultetu. Ponosni smo i na 99 magisterija nauka i 53 doktorata odbranjena na našem Fakultetu. 

Veliki broj naših profesora saradnika i radnika, ugrađivao je sebe od osnivanja do danas u integritet ove institucije. Šumarski fakultet u Sarajevu je lider i pokretač šumarske nauke i struke, ali ujedno je i štit te struke i svih vrijednosti koje joj pripadaju, a koje su često na meti različitih interesa - kazao je, između ostalog, gostima prof. dr. Ahmet Lojo, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Obilježavanju jubileja i radu Međunarodne konferencije "Održivo nasljeđe: Obrazovanje, istraživanje i perspektive u šumarstvu i urbanom zelenilu povodom obilježavanja 75 godina Univerziteta u Sarajevu - Šumarskog fakulteta" pružio je i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj koji je čestitao generacijama profesora i profesorica koje su u ovih 75 godina svog vrijednog rada izgrađivali ovaj fakultet i državi BiH podarili ono što je najdragocjenije, a to su obrazovani ljudi koji danas u BiH, a u oblasti šumarstva, šire znanje i daju doprinos kako očuvanju šuma tako i unapređenju i razvoju šumskih resursa, a posebno razvoju privrede.

Glavna uzdanica

- Konferencije kao što je ova okupljaju stručnjake iz različitih država koji svojim iskustvima i znanjem doprinose jačanju šumarstva, a to je nešto što je potrebno za razvoj države i privrede. Želim kazati da je Šumarski fakultet svojom izvrsnošću u obrazovanju stručnjaka, inžinjera šumarstva, jedan od prestižnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Čestitam kolegi Loji kao dekanu i svim ranijim dekanima sa željom da ovaj fakultet i u budućem periodu bude glavna uzdanica za školovanje inžinjera šumarstva u BiH. Nije nimalo nevažno ono što ste do sada uradili, ali je još važnije ono što ćete uraditi u budućnosti zato što u globalnim promjenama koje su zahvatile cijeli svijet jedan od resursa koji je vrlo ozbiljno napadnut nebrigom čovjeka jeste šumski resursi. 

Čestitam vam 75 godina uspješnog rada i želim vam sreću u budućem radu i što više kvalitetno obrazovanih studenata. Neka vas prati sreća – kazao je Škrijelj.

S međunarodne konferencije u hotelu „Radon Plaza“  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.