PREDSJEDAVAJUĆA VM

Krišto na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Dubaiju

Za BiH od velike važnosti energetska tranzicija, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova iz termoelektrana

Krišto u Dubaiju. Vijeće ministara BiH

N. Aj.

1.12.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto učestvuje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP 28 koja se održava u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Riječ je o konferenciji država koje su potpisale klimatski sporazum UN-a 1992., na kojoj učestvuje više od 70.000 predstavnika iz različitih segmenata društva okupljenih da razgovaraju o ograničenjima i pripremama za buduće klimatske promjene.

Iz Vijeća ministara BiH navode da je za Bosnu i Hercegovinu od velike važnosti energetska tranzicija, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova iz termoelektrana, i tranzicija prema većem udjelu „zelene“ energije u stvaranju konkurentnog i dugoročno održivog energetskog sistema, te pitanje klimatskih promjena s kojima se najprije suočavaju lokalne zajednice.

Krišto se na marginama konferencije susrela s princom Abu Dabija Šejkom Kaledom bin Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanijem (Sheik Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyani), te s drugim visokim zvaničnicima Evrope i svijeta.

Bosna i Hercegovina će se na COP 28 pridružiti Emiratskoj deklaraciji o otpornim prehrambenim sistemima, održivoj poljoprivredi i klimatskim akcijama, a obraćanje predsjedavajuće Krišto na konferenciji planirano je za sutra u okviru Segmenta na visokom nivou, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.