NAKON REGIONA

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH za "Avaz": Hripavac potvrđen i u BiH!

Odbijanjem vakcinacije djeca se izlažu riziku od obolijevanja od ove bolesti koja može izazvati teške posljedice

Na području RS prijavljena tri slučaja velikog kašlja. Facebook

Alen Bajramovic

1.12.2023

Na području RS prijavljena su tri slučaja velikog kašlja, poznatijeg kao hripavac, veoma zarazne, kapljičnim putem prenosive bolesti, koja je u susjednoj Hrvatskoj epidemiolozima donijela pune ruke posla. Institut za javno zdravstvo RS ranije je svim zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu poslao preporuke o postupanjima u ovakvim slučajevima.

Dva slučaja u avgustu su registrirana u Unsko-sanskom kantonu, dva pacijenta inficirana su u septembru u Srednjobosanskom, a izvještaj za oktobar još nije objavljen. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli su nam da se epidemiološka situacija vezana uz veliki kašalj kontinuirano nadzire i procjenjuje na kantonalnim nivoima i u cijeloj FBiH.

- Pertussis je vakcinalno preventabilna bolest. Apeliramo na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i pristupe vakcinaciji djece. To je najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti - naveli su iz Zavoda.

Kako su dodali, zarazne bolesti protiv kojih se vakcinišu djeca su tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertussis, tetanus, poliomijelitis, zatim bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbili, rubeola i parotitis.

- Odgađanjem ili odbijanjem vakcinacije djeca se izlažu riziku od obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice - kazali su nam u ZJZFBiH, uz poziv da se roditelji djece koja su propustila rok za vakcinaciju odmah obrate domu zdravlja i raspitaju o načinima naknadne vakcinacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.