UPOZORENJA

Mario Nenadić otvoreno: Povećanje cijene električne energije za privredni sektor na kraju će platiti građani

Mi u ovom trenutku najavu poskupljenja električne energije gledamo kao destabilizaciju poslovanja, kazao je Nenadić

Nenadić: Dovode u pitanje uvjete poslovanja. Facebook

2.12.2023

Nakon što je prije skoro dva mjeseca Elektroprivreda počela dostavljati ponude nove cijene električne energije privrednim društvima za 70 do 80 posto pa i više Udruženje poslodavaca veoma posvećeno radilo je na uvjeravanju nadležnih u Elektroprivredi BiH i Vladi FBiH da takvo poskupljenje vodi direktno u zatvaranje velikog broja radnih mjesta i ozbiljnu destabilizaciju poslovanja privrednih društava u realnom sektoru. 

Ovo je za portal „Avaza“ kazao Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Teška situacija

- Mi smo bili donekle ohrabreni kada je Vlada FBiH na svojoj zadnjoj održanoj sjednici donijela odluku u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, a odluka se odnosi na ocjenu da se radi o poremećaju u snadbijevanju električne energije izazvano enormnim poskupljenjem struje i problema u snabdijevanju. 

To je u stvari zakonom propisan prvi korak koji predhodi ključnoj odluci Vlade FBiH kojom u narednim danima treba utvrditi uvjete i kriterije, a u konačnici i cijenu električne energije za privredu – kazao je Nenadić.

Nenadić je dodao i kako su očekivali da će održati zajednički sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH te da će zajedno razmotriti ovu vruću temu, ali do toga nije došlo. Odnosno održavani su pojedinačni sastanci sa predstavnicima vlasti i Elektroprivrede.

- Mi u ovom trenutku najavu poskupljenja električne energije ne tretiramo samo kao pitanje viših cijena struje nego generalno kao destabilizaciju poslovnog okruženja. Umjesto da se radi na smanjenju cijena električne energije i olakšanju poslovanja privrednika, nadležni još uvijek ne pokazuju dovoljno razumijevanja i otežavaju i onako tešku situaciju – kazao je Nenadić.

Mi smo svjesni, dodaje, da Elektroprivredu ne interesiraju generalni problemi u poslovanju privrednih društava nego su zainteresirani samo za cijenu struje, ali ovo su sve veoma vezana pitanja što kod privrednika stvara osjećaj nesigurnosti u poslovanju jer smo na kraju poslovne godine, a cijena struja važan je trošak u poslovanju privredni društava i planiranju budućih poslovnih ciljeva i programa. 

Posklupljenjem električne energije dovode u pitanje uvjete poslovanja i zaista, ističe, nismo sigurni ko će to moći izdržati.

Čeka se odluka vlasti

- Stava smo da je najavljeno povećanje cijena nepotrebno i neopravdano. U protekle dvije godine struja je za privredni sektor već poskupjela za 44 posto. Novo poskupljenje nije nimalo mudra odluka, sve će se na kraju preliti na teret građana. Jer kad se poveća cijena struje za privredni sektor, neminovno će doći do poskupljenja roba i usluga, a to će na kraju platiti građani – navodi za Nenadić.

Mislimo, ističe Nenadić, da su prvobitnio planirane cijene poskupljenja struje bile apsolutno nepotrebne i ne prihvatljive i svako eventualno minimalno povećanje cijena EPBIH će svakako donijeti opipljive benefite dok sa druge strane privrednici i dalje smatraju da nisu oni ti koji trebaju urediti poslovanje ovog javnog preduzeća i upravljati firmom na održiv i profitabilan način. Novim neosnovanim podizanjem cijena ide se na štetu privrede, a time i svih građana u Federaciji BiH.

Privrednici čekaju odluke vlasti kako bi se u konačnici odredili po predmetnom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.