LAGALA PRAVOSUĐU

FBI uhapsio pripadnicu jedinice "Zulfikar", optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Prijete joj dvije optužnice i za svaku može biti osuđena na po 10 godina zatvora, a to bi značilo i automatsko oduzimanje državljanstva SAD

FBI uhapsio američku državljanku porijeklom iz BiH. AP/Alex Brandon

N. Aj.

2.12.2023

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je lagala kako bi dobila američko državljanstvo.

Prema optužnici, ona je navodno služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH "Zulfikar" tokom rata u BiH.

Ratna prošlost

Tomanić (51) je osumnjičena da je kao pripadnica te jedinice navodno sudjelovala u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti u logoru na planini Igman. Usto je Tomanić, koja je u SAD stigla 1997. kao izbjeglica, sakrila svoju ratnu prošlost pri podnošenju zahtjeva za američko državljanstvo, koje je stekla 2012. godine, što je po američkim zakonima kažnjivo.

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

- Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD više od 10 godina, privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde će provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Američke Države ne služe kao sigurno utočište za progonitelje - rekla je v.d. pomoćnika državnog tužioca Nikol M. Argentiri (Nicole M. Argentieri) iz Kriminalističkog odjela Ministarstva pravde.

Prijete joj dvije optužnice i za svaku može biti osuđena na po 10 godina zatvora, a to bi značilo i automatsko oduzimanje državljanstva SAD.

Kršenje ljudskih prava

Ratnu prošlost Nade istražitelji FBI-a otkrili su uz pomoć ministarstava pravosuđa BiH i Srbije te Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala, stoji u saopćenju Ministarstva pravosuđa SAD.

- FBI, naši međunarodni partneri i Centar za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri Ministarstvu domovinske sigurnosti odlučni su istražiti sve slučajeve kršenja ljudskih prava, bez obzira na to gdje i koliko davno su oni počinjeni - naglašeno je u saopćenju uz poziv svima koji znaju za osobe povezane s kršenjima ljudskih prava da ih prijave.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.