SKANDAL TRESE SAD

Za koga iz BiH je posredovao bivši FBI-ovac Mekgonigal?

Navodno je prihvatio najmanje 225.000 dolara za tu pomoć, a FBI-ju je lagao o svojim aktivnostima

Mekgonigal: Prodao pristup ruskim i albanskim funkcionerima. Twitter

D. H. / CNN

6.2.2023

Otočni svijet FBI-jevih protuobavještajnih agenata uzdrmao se prošlog mjeseca, kada je jedan od njih Čarls F. Mekgonigal (Charles F. McGonigal), bivši glavni protuobavještajni funkcioner FBI-ja u Njujorku, optužen za navodnu prodaju pristupa ruskim i albanskim funkcionerima u zamjenu za stotine hiljada dolara u gotovini, prenosi CNN.


Ilegalni rad

Nakon što se povukao iz FBI-ja 2018., Mekgonigal je optužen da je ilegalno radio za jednog od najozloglašenijih ruskih oligarha Olega Deripasku, koji je bio povezan s FBI-jevom istragom Rusije zahvaljujući svojim vezama s bivšim voditeljem kampanje Donalda Trampa (Trump) Paulom Manafortom.

Bivši funkcioneri FBI-ja koji su radili s Mekgonigalom rekli su za CNN da su bili zapanjeni, razočarani i "ljuti" kada su saznali tu vijest. Jedan je optužbe nazvao "strašnim".

- Ovaj tip je bio nevjerovatno cijenjen i smatran je profesionalnim kontraobavještajnim stručnjakom. Bio je jedna od onih „rok zvijezda“ (u kontraobavještajnoj službi) koje su, kad su se pojavili teški poslovi, kad su se pojavili vrlo osjetljivi zadaci, bile u užem izboru ljudi koje biste pogledali i rekli: „Hej, gdje je Čarls, šta on radi sljedećih šest mjeseci?” - rekao je bivši visoki funkcioner FBI-ja koji je radio s Mekgonigalom.

Nagađalo se o potencijalnoj šteti koju je Mekgonigal mogao prouzročiti, uključujući i to je li izložio osjetljive informacije koje bi mogle naštetiti američkoj nacionalnoj sigurnosti. Kao viši dužnosnik protuobavještajne službe, Mekgonigal je imao pristup nekim od najosjetljivijih informacija koje je posjedovao FBI, kao i informacijama CIA-e i drugih agencija.


Prodao pristup

Također je bio upoznat s FBI-jevim tehnikama prikupljanja, operacijama protiv ruskih diplomata u SAD i još mnogo toga, kažu bivši dužnosnici upoznati s njegovim radom.

Također, postoje pitanja o njegovoj blizini nekoliko istraga visokog profila, uključujući one koje uključuju Hilari Klinton (Hillary Clinton) i saradnike Donalda Trampa.

Gotovo dvije godine prije njegovog penzionisanja 2018., ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Mekgonigal zapravo prodao svoj pristup visokim američkim zvaničnicima, pokušavajući posredovati na sastancima za pojedince iz Bosne i Hercegovine, a uime osobe koja je ranije bila povezana s albanskom obavještajnom službom.

Mekgonigal je navodno prihvatio najmanje 225.000 dolara za tu pomoć, sve dok je lagao FBI-ju o svojim aktivnostima, uključujući višestruka putovanja u Evropu koja je platio njegov albanski kontakt, kao i tajnu vezu koju je održavao s premijerom Albanije.

Nakon što je otišao u penziju 2018., prema njujorškoj optužnici, Mekgonigal je prekršio američke sankcije primajući nezakonite isplate kako bi pomogao Deripaski da pokuša postići uklanjanje američkih sankcija protiv njega i istraži političkog suparnika u Rusiji.


Finansijski odnosi

Za neke sadašnje i bivše funkcionere Mekgonigalovo ponašanje dok je još radio u birou bilo je "užasnije", kako je rekao bivši visoki funkcioner, od optužbi protiv njega u vezi s Deripaskom, a koje su se dogodile nakon što je otišao u penziju. Posebno zabrinjavajuća, rekao je izvor CNN-a, tvrdnja je da je Mekgonigal naveo FBI da otvori krivičnu istragu protiv američkog građanina u kojoj se od osobe koja je bila povezana s albanskom obavještajnom službom očekivalo da djeluje kao ljudski izvor - ali nije otkrio svoje vlastite finansijske odnose s tom osobom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.