ODLAZAK VELIKANA

Istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević preminuo u 68. godini

Njegovo djelo zauzima posebno mjesto u antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče

Bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević. Avaz

N. Č.

4.12.2023

Bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević preminuo je u 68. godini života, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u bh. književnosti.

12 zbirki

Hajdarević, diplomirani jezikoslovac Filozofskog fakulteta u Sarajevu, završio je Gazi Husrevbegovu medresu prije nego se posvetio književnom stvaralaštvu. Sa svojih 12 objavljenih zbirki poezije postao je jedan od najraznolikijih savremenih bh. autora, osvajajući srca čitatelja širom svijeta.

Njegovi stihovi nisu poznati samo u BiH, već su prevedeni na bugarski, francuski, engleski, slovenski, poljski, njemački, arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike. Ovo je svjedočanstvo o univerzalnoj vrijednosti njegovog književnog opusa.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, među kojima se ističu Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada Skender Kulenović (1996.) i Planjaxova nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.). Također je bio nagrađivan za najbolju kratku priču na bh. i regionalnom nivou.

Očuvanje i promocija bosanskog jezika

Njegovo djelo zauzima posebno mjesto u antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče, dok je bio i jedan od autora Rječnika bosanskog jezika. Učestvovao je kao koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike.

Hadžem Hajdarević je također bio angažiran u očuvanju i promociji bosanskog jezika. Ostavljajući neizbrisiv pečat u književnom svijetu i doprinoseći obrazovanju generacija kroz čitanke za osnovne i srednje škole, Hadžem Hajdarević će ostati trajno urezan u sjećanjima ljubitelja književnosti u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.