VANDALIZAM U SARAJEVU

Sve je više slučajeva skrnavljenja historijski vrijednih simbola: Iščupana svjetiljka bačena na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Oštećen spomenik “Nermine, dođi". Oskrnavljeno spomen-obilježje na Kazanima

Skrnavljenje spomenika. Facebook

6.12.2023

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić objavio je na svom Facebook profilu kako su vandali iščupali svjetiljku na nedavno otvorenom šetalištu Sarajevski ćilim i bacili je na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva.

Ovo nije prvi slučaj vandalizma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nažalost, u posljednje vrijeme ih je sve više.

Barbarski čin

Naime, prije mjesec je u Velikom parku barbarskim činom oskrnavljen spomenik “Nermine, dođi”. Uništena je ploča koja se nalazila uz sami spomenik. Ovo je već drugi put kako je skulptura „Nermine, dođi“, koja je simbol jedne od najtužnijih i najpotresnijih priča genocida u Srebrenici, oštećena. Skulptura prikazuje kako Ramo Osmanović doziva sina Nermina da se preda srpskim vojnicima.

Srećom, spomenici su restaurirani i vraćeni u prvobitno stanje, ali postavlja se pitanje kako stati ukraj vandalima koji osakaćuju historijski vrijedne simbole i spomenike naše domovine.

Kuda idemo

Iz Općine Centar kazali su za „Avaz“ kako je oštećenje sanirano.

- Odmah po saznanju za skrnavljenje ovog spomenika, uposlenici Službe za zajedničke poslove Općine Centar izašli su na teren i sanirali oštećenja, te polomljenu svjetiljku vratili na mjesto. Načelnik Mandić najoštrije je osudio ovaj vandalski čin skrnavljenja Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, koji čuva uspomenu na nevino stradale mališane ovog grada - kazali su nam.

Spomenik ubijenim građanima Sarajeva srpske nacionalnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini na Kazanima, koji se nalazi na Trebeviću, iznad bosanskohercegovačke prijestonice, oskrnavljen je u septembru.

Facebook

Bez kažnjavanja

Nijedan sarajevski park trenutno nije pokriven videonadzorom. Postavlja se pitanje da li će se nakon ovih vandalskih činova uvesti nove mjere za kažnjavanje počinilaca skrnavljenja spomenika.

- Općina nema mogućnost da provodi mjere kažnjavanja - odgovoreno nam je iz Općine Centar na pitanje da li će razmatrati nove mjere kažnjavanja za ovakve prijestupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.