AFERIMI IZ PROŠLOSTI

Obojica umiješana u pokušaj atentata na Željka Kopanju: Ko je Stevandiću bio poveznica s krvnikom Arkanom

Kopanja se zamjerio Arkanu jer je objavio kompromitirajuću fotografiju Cece u krevetu s muslimanskim fudbalerom

Stevandić: Je li razgovarao s Arkanom ili Ećimom o pokušaju ubistva Kopanje. Dejan Rakita / Pixsell

Istraživački tim “Dnevnog avaza”

6.12.2023

"Dnevni avaz" već danima objavljuje tekstove o ulozi Nenada Stevandića, trenutnog predsjednika Narodne skupštine (NS) RS, u ratnim zločinima počinjenim devedesetih godina, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i ulozi koju je imao u pokušaju atentata na osnivača „Nezavisnih novina“ Željka Kopanju.

Prema dokumentima koji su u posjedu „Avaza“, sve navedeno je itekako isprepleteno.

Naime, nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončana agresija na našu domovinu, novinari poput Kopanje bavili su se temom počinjenih ratnih zločina.

Postavljena bomba

Planirano je bilo da objavi tekst o ratnim zločinima na Korićanskim stijenama, gdje su stotine civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši ubijene.

A upravo je Stevandić bio dio „Crvenih beretki“ koje su taj zločin, kako se tvrdi, i počinile. Osim toga, Stevandić se dovodi u vezu i sa zločinima počinjenim u Banjoj Luci, kao i s tim da je naredbodavac ubistva Miodraga Šušnice u tom gradu.

Faksimil navoda iz Grejdijevog izvještaja. Avaz

Kopanja je preživio pokušaj likvidacije, ali je ostao bez nogu, s obzirom na to da je ispod njegovog automobila bila postavljena bomba.

Ovim slučajem ozbiljno se bavio FBI-jev agent Pol Grejdi (Paul Grady). Osim teksta koji je planirao objaviti, Kopanja je na žulj stao i jednom od najvećih ratnih zločinaca – Željku Ražnatoviću Arkanu.

- Željko Ražnatović Arkan ostaje jedan od glavnih osumnjičenih. Jasno je, međutim, da, ako je on i bio umiješan u eksploziju, on nije bio osoba koja je postavila bombu. On, definitivno, nije djelovao sam i tu su bili drugi, najvjerovatnije iz RS, koji su bili umiješani u ovu zavjeru - naveo je Grejdi.

Kopanja se zamjerio Arkanu jer je objavio kompromitirajuću fotografiju Svetlane Cece Ražnatović, Arkanove supruge, u krevetu s muslimanskim fudbalerom u „Nezavisnim novinama”. Arkan je, prema navodima, dva puta zvao Kopanju prijeteći mu, a također je prijetio tadašnjem premijeru RS, a današnjem predsjedniku manjeg bh. entiteta Miloradu Dodiku.

Upozorio ga

Prema izjavi Radmila Šipovca, novinara i urednika u „Nezavisnim novinama“, Kopanja je njega okrivio za objavljivanje teksta i fotografije o Ceci.

- Arkan je nazvao Kopanju i rekao: „Pi*ka ti materina, da li želiš da budeš odvezen u Beograd u gepeku? Odsjeći ću ti j*ja i natjerati te da ih pojedeš” - ispričao je svojevremeno Šipovac.

Faksimil Arkanovih prijetnji upućenih Kopanji. Avaz

Kopanja je dao Arkanu njegov broj, no Šipovac je bio nedostupan zbog, kako je naveo, neplaćenih računa.

- Arkan nije mogao da me dobije i ponovo je nazvao Kopanju i počeo da psuje što mu je ovaj dao pogrešan broj. Arkan je zahtijevao da se cijeli tiraž povuče iz prodaje u RS, a tiraž koji je poslan u Srbiju Arkan je kupio i uništio. Novina u RS je bila rasprodata - rekao je Šipovac.

A kakve veze Stevandić ima s tim?

Pa, bio je vrlo blizak s Ljubanom Ećimom, inače desnom rukom Arkana. Barem do trenutka dokad mu nije „ukrao“ djevojku Sonju Karadžić, kćerku zločinca Radovana Karadžića.

Ko je bio Stevandićev drug Ećim. Avaz

A, s obzirom na to, kako smo u jučerašnjem izdanju objavili, da je Stevandić znao da se planira atentat na Kopanju te da mu je čak 15 dana prije pokušaja atentata rekao da su odustali od ubistva snajperom i poručio mu: „Kupi sebi dizel, nemoj da voziš benzinca, ili kad ga već voziš, vozi s pola rezervoara, zato što će te dići u vazduh“, i Grejdi je u svom izvještaju napravio brojne poveznice.

Članovi SDS-a

Iako se Kopanja bavio različitim istraživanjima, od korupcije, malverzacija, zločina i ratnih zločina, kako je Grejdi napisao u svom izvještaju, koji god od motiva da se uzme kao najjači za pokušaj atentata, isti ljudi su uvezani u njega.

Na spisku osumnjičenih naveo je Ljubana Ećima i Nenada Stevandića.

- Za Kopanju radikalni članovi SDS-a smatraju da je otišao predaleko u svojim objavljivanjima. Vjerujem da su se razgovori odvijali između Arkana, Ećima, Stevandića, Kijca i, najvjerovatnije, Karadžića - naveo je Grejdi.

Tri motiva napada

Tri su moguća motiva napada na Kopanju:

- priče o ratnim zločinima koje je Kopanja objavljivao u svojim novinama

- priča koju je Kopanja objavio o Arkanovoj supruzi u krevetu s muslimanom

- korupcija ili finansijska istraživanja koja je Kopanja objavio ili htio da objavi.

Nenad Stevandić danas se zalaže za izmjene Zakona o imunitetu u manjem bh. entitetu RS kojima želi zaštititi i sebe i drugove funkcionere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.