ZENICA

Sindikat pozvao danas na protest radnike ArcelorMittala u generalnom štrajku

Protest će, kako je u izjavi za Fenu rekao predsjednik tog sindikata Rašid Fetić, trajati sve do ispunjenja zahtjeva tog sindikata

Sindikat pozvao danas na protest radnike ArcelorMittala. Facebook

FENA

11.12.2023

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, zbog činjenice da je radnicima koji su 20. novembra stupili u generalni štrajk isplaćena umanjena plaća, pozvao je sve radnike koji nisu obuhvaćeni arbitražnom odlukom o minimumu poslova koje nije moguće prekinuti ni tokom štrajka, da se danas u 8 sati okupe na protestu ispred uprave tog preduzeća.

Protest će, kako je u izjavi za Fenu rekao predsjednik tog sindikata Rašid Fetić, trajati sve do ispunjenja zahtjeva tog sindikata, odnosno do isplate umanjenog dijela plaće svim radnicima.

Novi kolektivni ugovor

Menadžment je, međutim, nakon najave Sindikata da će danas započeti i proteste, u subotu uputio novi, poboljšani prijedlog za potpis kolektivnog ugovora koji je istekao 31. maja ove godine.

Nova ponuda predviđa povećanje vrijednosti naknade za topli obrok sa sadašnjih 5 KM na 7,5 KM (prethodna ponuda bila je povećanje na 6,5 KM), zatim isplatu regresa te "bajramluka“, umjesto u poklonima, u novčanom iznosu od 100 KM.

Kompanija je ponudila i jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od dva posto godišnje plaće, a što bi isplatili odmah po sklapanju dogovora o novom kolektivnom ugovoru. Ponuda sadrži i isplatu bonusa, odnosno varijabilnog dijela plaće temeljenog na rezultatima dobiti kompanije prema utvrđenoj šemi.

Arbitražom obuhvaćena 562 radnika

- Upravni odbor Sindikata koji je zasjedao odmah u subotu nakon što smo dobili novu ponudu, nije prihvatio ovakvu ponudu. Praktično je novo u toj ponudi samo prihvatanje našeg zahtjeva da topli obrok bude uvećan sa sadašnjih pet na 7,5 KM te jednokratna isplata tih dva posto godišnje plaće, a što bi bilo nekih 300 KM ili nešto više. Međutim, mi smo već više izgubili samo za 10 dana štrajka u novembru više od 500 KM. Tako će isto biti i u decembru - kaže Fetić.

U periodu dok je trajao štrajk, radili su departmenti Energetika i Koksara, ali i zaposleni u Direkciji.

- Arbitražom su bila obuhvaćena 562 radnika, koji su dolazili na posao. Međutim, raznim pritiscima su uspjeli privoliti još nekoliko radnika da potpišu da odustaju od štrajka. Nemamo informaciju koliko je tačno ljudi potpisalo njihov zahtjev, ali je sigurno oko 600 radnika dobilo umanjenu plaću - ističe Fetić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.